Sprogimas

Kūrinija atsikvepia: tinkamas naudoto aliejaus rūšiavimas

aliejausSurinkta daugiau nei 1.000 litrų aliejaus, taip išvengta daugiau nei milijardo litrų vandens taršos. Neteisingas tokio aliejaus, naudojamo namuose, baruose, restoranuose, išpylimas gali turėti didelių neigiamų pasekmių aplinkai. 

Netinkamas buitinių atliekų šalinimas ženkliai prisideda prie aplinkos taršos didinimo. Norėdami sumažinti šį poveikį, Brazilijos Apukaranos Fatimos Rožinio Dievo Motinos parapijos aplinkos pastoracijos biuras pradėjo kampaniją, kuria renka ir padeda perdirbti elektronines atliekas ir panaudotą kulinarinį aliejų. Apie tai pasakoja iniciatyvos kuratorius Amauri Henrique Rosina, enciklikos „Laudato si’“ tikslus įgyvendinančios kampanijos atstovas.

Brazilijos Paranos valstijos Apukaranos bendruomenė kartu su Aplinkos pastoracijos biuru rado būdą, kaip geriau sunaikinti „Panaudok ir išmesk“ produktus namuose, skatindama atliekų rūšiavimą. Tai itin aktualu Apukaranai, nutolusiai nuo valstijos sostinės Kuritibos už 370 km, kur susilieja trys upės – Pirapo, Tibagi ir Ivai.

Savanoriai, lankydami visus kvartalus, renka elektroninius prietaisus ir panaudotą aliejų. Iniciatyva kilo kaip vienas iš Bažnyčios atliepų į popiežiaus Pranciškaus raginimą rūpintis bendrais namais, išsakytą enciklikoje „Laudato si’“.

Amauri Henrique Rosina yra pastoracijos koordinatorius parapijoje ir pasaulinio katalikų judėjimo už klimatą „Laudato si’“ aktyvistas. Jis rūpinasi kampanijos įgyvendinimu mieste, kad būtų praktiškai taikomi popiežiaus raginimai saugoti aplinką.

2020 m. rugsėjį bendruomenė buvo paraginta tinkamai utilizuoti panaudotą virtuvės aliejų tam tikruose pažymėtuose buteliuose.

Buvo surinkta daugiau nei 1.000 litrų aliejaus, taip išvengta daugiau nei milijardo litrų vandens taršos. Neteisingas tokio aliejaus, naudojamo namuose, baruose, restoranuose, išpylimas gali turėti didelių neigiamų pasekmių aplinkai. Ekspertai pataria ne išpilti aliejų į kriauklę, klozetą ar vandens kanalus, nes aliejus ne tik gali pakenkti vamzdžių sistemai, jis pasiekia upes ir dirvožemį, taip užkrėsdamas aplinką. Dar 2019 m. kampanijos metu buvo pastebėta, kad žmonės naudoja daug aliejaus ir nežino ką su juo daryti po to. Indai buvo nešvarūs, dulkėti, naudojami pusmetį ar metus, žmonės nežinojo, kur išpilti tą aliejų. Dabar bendruomenė bando priprasti tinkamai rūšiuoti, supažindinama kaip jį tinkamai išpilti, nes tai labai toksiškas ir taršą didinantis produktas, sako Amauri.

Surinktas aliejus siunčiamas vienai specializuotai įmonei, kuri jį perfiltruoja ir perduoda miesto muilo fabrikui. Šalia aliejaus rinkimo, gimė iniciatyva ir dalinti sodinukus, žmonės raginami sodinti medžius, įrengiami reklaminiai stendai, raginantys nepalikti šiukšlių netinkamose vietose. „Dievas mums patikėjo uždavinį kultivuoti ir rūpintis jo kūrinija. Savo veikla norime paskatinti žmones susimąstyti“, sako iniciatyvos kuratorius.

Elektroninių prietaisų rinkimo kampanija

Apukaranos bendruomenė dalyvauja ir metiniame elektroninių prietaisų rinkime. Brazilija užima penktą vietą pasaulyje ir yra pirmoji Lotynų Amerikos šalių sąraše perdirbant elektronines atliekas, skelbia 2019 m. globalus e-švaistymo monitorius, kurį vykdo JT su kitomis organizacijomis.

Aplinkos pastoracijos savanorių vairuojamas sunkvežimis važinėja po miesto kvartalus ir renka įvairių dydžių elektrinius bei elektroninius nebeveikiančius ar nebenaudojamus prietaisus – senus televizorius, skalbimo mašinas, krosneles, kompiuterius. Dalys, kuriose yra plastiko, stiklo ar metalo gali būti perdirbtos arba sunaikintos specializuotose įmonėse, taip mažinant neigiamą poveikį aplinkai.

Pasak Amauri, veikla sėkminga, nes bendruomenė pasitiki Aplinkos pastoracijos biuru, ekologinio atsivertimo keliu, kurį siūlo popiežius enciklikoje „Laudato si’“. Koordinatorius sako, jog savanoriai nutarė darbuotis veikdami „nuo vidaus link išorės“, nes negali norėti išgelbėti pasaulio jei nesiimi konkrečių veiksmų savo namuose, šeimose: „Bandome pakeisti įpročius, rūšiuoti, perdirbti, padrąsinti sumažinti produktų vartojimą, kad sumažėtų atliekų namuose. Tai harmoninga, tik reikia pradėti nuo savęs“.

 (DŽ/Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode