Parama dėkojame




Liepos 3-iąją minimas šv. Tomas

Šv. Tomas – Jėzaus apaštalas. Ieškantis. Ir randantis. Abejojantis ir neriantis į tikėjimo gelmę. Toks yra Šv. Tomas, kurio šventę švenčiame šiandien, liepos 3 dieną.

Evangelija pagal Joną pasakoja istoriją apie išsklaidytas abejones. „Jeigu aš nepamatysiu jo rankose vinių dūrio ir neįleisiu piršto į vinių vietą, ir jeigu ranka nepaliesiu jo šono – netikėsiu (JN 20, 24)“, – drąsiai sako Tomas savo draugams apaštalams. Jėzus ateina, kad pasakytų jam ir visiems mums: „Palaiminti, kurie tiki nematę!“ (Jn 20, 29)

 

Apaštalas Tomas globoja ieškančius ir aklus, kovojančius su abejonėmis ir klaidžiojančius pažinimo kelyje. Dvejonės yra nuolatinės palydovės tų, kurie ieško tikėjimo, nori pažinti Dievo artumą. Tiesos troškulys kelia daugybę klausimų, net ir giliausią tikėjimą kartais atakuoja abejonės.
 

Biblijoje nurodoma, kad jo nebuvo, kai Kristus prisikėlė iš numirusių ir pasirodė apaštalams. Kai vėliau Tomui apie tai buvo papasakota, jis pareiškė tuo netikįs ir patikėsiąs tik tada, kai pats pamatysiąs ir paliesiąs jo žaizdas. Kai Jėzus pasirodė ir paprašė netikintį Tomą, kad jis pirštu paliestų jo žaizdas, priblokštas Tomas pasakė: Mano Viešpats ir mano Dievas. Žodžių junginys netikintis Tomas tapo skeptiko sinonimu. Popiežius Grigalius I pakomentavo šitą posakį taip: „Mūsų tikėjimui Tomo netikėjimas padeda daugiau, nei apaštalų tikėjimas“. Tomui priskiriamas evangelijos skelbimas Indijoje.

 

 
 
 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode