Sprogimas

Koncertu ,,Kai širdis šoka tango“ atidarytas XV tarptautinis Mažeikių meno festivalis

Rugsėjo 20 d. Mažeikių kultūros centro Didžiojoje salėje nuskambėjo festivalio atidarymo koncertas: ,,Kai širdis šoka tango“. Tai antrasis XV tarptautinio Mažeikių meno festivalio renginys.

Prieš koncertą Kultūros centro fojė atidaryta dailininko Mindaugo Juodžio darbų paroda ,,Slapti ženklai“, o dar penktadienį mažeikiškiai galėjo mėgautis muzikiniu spektakliu ,,Tabulas musica“.

Paroda

Paroda ,,Slapti ženklai“ – tai naujausias, permanentinis tapybos darbų ciklas, kuriame fiksuojami gyvenime esantys, bet dažniausiai nepastebimi ženklai.

Dailininko M. Juodžio kūryba – lyg svajingi vaizdai, kuriuose susitinka fikcija ir tikrovė, o dabartis ir praeitis susilieja. Menininkas, naudodamasis abstrakčiomis dailės priemonėmis stengiasi suvilioti žiūrovą į kasdienių įvykių srautą išreikštą tapyboje.

,,Visos mano emocijos, norai ir giliausios mintys įeina į kiekvieną kūrinį, kurie svarbesni nei ištarti ar parašyti žodžiai“, – sakė darbų autorius.

Koncertas

Festivalio atidarymo koncertu mėgavosi pilna salė žiūrovų. Į  jį buvo pakviestas ir dalyvavo Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius, lydimas kanclerio, kiti dvasininkai ir daug kitų svečių bei mažeikiškių.

Pasak festivalio organizatorių, jei dar neteko pabuvoti aistrų ir karščio persmelktoje Lotynų Amerikoje, tad Tarptautinio Mažeikių meno festivalio atidarymo koncertas dovanojo galimybę bent trumpam – vos vienam vakarui – iškeliauti už Atlanto ir mėgautis Argentinos kultūra.

Viena ryškiausių Lietuvos operos solisčių, gyvu temperamentu ir subtilia elegancija pulsuojantis mecosopranas, išskirtinio tembro savininkė – Ieva Prudnikovaitė – žymiausiam visų laikų tango kompozitoriui Ástorui Piazzollai, šiemet švenčiančiam gimimo šimtmetį dedikavo ypatingą programą. Kartu koncertavo plataus spektro asmenybė – Eduardo Gimenez (Urugvajus/Lietuva), kuris yra ne tik argentinietiško tango dainininkas, bet ir choreografas, šokių instruktorius.

Kartu su I. Prudnikovaite scenoje pasirodė ,,4Tango“ ansamblio nariai: Kristina Žebrauskaitė (akordeonas), Birutė Bagdonienė (altas), Donatas Bagurskas (kontrabosas) ir Feliksas Zakrevskis (fortepijonas). Jiems pritarė smuikininkas Džeraldas Bidva ir perkusininkas Andrius Rekašius.

Koncerto metu scenoje buvo galima pamatyti ir tango šokėjus – Brigitą ir Carlosą Redriguezus, kurie 2019-aisiais metais tapo tango čempionato nugalėtojais Londone bei Pasaulio tango čempionato Buenos Airėse finalistais.

Koncertą vedė muzikologė Lukrecija Stonkutė.

Spektaklis

Rugsėjo 17-ąją, pirmąją XV tarptautinio Mažeikių meno festivalio dieną, mažeikiškiai galėjo mėgautis muzikiniu spektakliu ,,Tabulas musica“ (rež. Valentinas Masalskis), kuriame dalyvavo ,,ÆMOTION theatre“. Renginį pristatė Martynas Januška.

,,Tabulas Musica‘‘ – tai Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto vaidybos studentų pasivadinusių ÆMOTION Theatre muzikinis, ritminis pasirodymas.

XXI – ojo  amžiaus žmogus  vis dažniau atsiriboja nuo bendruomenės, nes individualumas mūsų dienomis iškeliamas kaip viena svarbiausių vertybių. Dėl to pamirštame, kad žmogaus būtis yra neatsiejama nuo bendravimo vieniems su kitais. Juk bendras darbas yra galinga, neįtikėtinai daug apimanti jėga ir šis pasirodymas yra tarsi priminimas, kokie stiprūs galime būti, kai susivienijame. Pasirodymas susideda iš įvairaus žanro dainų ir ritmų, kurie dinamiškai kontrastuoja.

Vienatvės ir atsiribojimo tema taip pat ryški ir jauniausio lietuvių klasiko, rašytojo Vytauto Mačernio poezijoje. 2021-ieji metai – tai šimtasis poeto jubiliejus, kuriam paminėti ,,ÆMOTION theatre“ nariai parengė bardišką muzikinį, ritminį gatvės pasirodymą. Egzistencializmo ir melancholijos persmelkti tekstai padeda pažvelgti į vienatvę kitu kampu ir atrasti savyje tai, kuo vėliau galima dalintis su kitais.

Spektaklio kūrybinės grupės vadovai: profesorius Valentinas Masalskis bei docentė, kompozitorė Nijolė Sinkevičiūtė.

Organizatorių teigimu, renginys pateisino festivalio organizatorių ir Mažeikių meno gurmanų lūkesčius.

Autorės nuotr.

Daugiau nuotraukų: (12) Facebook

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode