Sprogimas

Sediškių verdama pusmarškonė košė – sertifikuotas tautinio paveldo produktas

Rugpjūčio 31 d. Žemės ūkio ministerijoje vyko tautinio paveldo produktų sertifikavimo komisijos posėdis. Jame, kartu su kitais amatininkais, kulinarinio paveldo puoselėtojais iš įvairių etnografinių šalies regionų, dalyvavo ir Mažeikių rajono atstovai.
Sedos kultūros centro direktorius Gintautas Griškėnas, centro specialistės – Vita Domarkienė ir Vaida Danauskienė, drauge su Mažeikių rajono savivaldybės paveldosaugininke Rūta Končiute-Mačiuliene pristatė komisijai savo krašto kulinarinio paveldo skanėstą – pusmarškonę košę.
Vakar, rugsėjo 1-ąją, sulaukta geros naujienos – Sedos kultūros centro verdama pusmarškonė košė – pripažinta tautino paveldo produktu, o virėjams netrukus bus įteiktas ir tai įrodantis sertifikatas.
Tradiciniams amatininkams, kurių gaminiai pripažinti tautinio paveldo produktais, teikiama valstybės pagalba tautinio paveldo veiklai: dalyvauti ir pristatyti savo gaminius parodose ir kituose renginiuose Lietuvoje ir užsienyje, tautinio paveldo produktų populiarinimo leidinių leidybai, tradicinių amatų edukaciniams užsiėmimas organizuoti. Tautinio paveldo produktai kasmet pristatomi Vilniaus ir Kauno miestų „Kaziuko“ mugėse, „AgroBalt“, „Jūros šventėje“ Klaipėdoje, tarptautiniame folkloro festivalyje „Skamba skamba kankliai“ ir tradicinėje Baltramiejaus mugėje Vilniuje ir kituose šalies miestų renginiuose. Tautinio paveldo produktų kūrėjai reprezentuoja mūsų šalį ir užsienio šalyse: Vokietijoje, Rusijos Federacijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Airijoje ir kt.
Tradiciniai amatai yra viena iš alternatyvių veiklos rūšių ir gali duoti nemažą teigiamą ekonominę ir socialinę naudą kaimo vietovėms. Ši veikla yra naujų darbo vietų ir pajamų šaltinis kaimo gyventojams, o kitas labai svarbus aspektas yra tai, kad tradicinių amatų gaminių gamyba įgalina išsaugoti ir etninės kultūros vertybes.
 
MKKP nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode