Sprogimas

Joninių – vasaros saulėgrįžos – šventės akcentai Mažeikių rajone

Po ilgo karantino žmonėms dalyvauti Joninių šventėse (birželio 23–24 dienomis)Vyriausybė nusprendė atlaisvinti karantino reikalavimus. Mažeikių rajone pasigrožėti šia švente galima buvo ne vienoje vietoje.

Užliekniškiai galėjo didžiuotis sava konkurso „Tramtatulis“ diplomante.

 

Joninių naktis

Birželio 23-ąją pasitikti vasaros saulėgrįžos kvietė Mažeikių rajono miestai, miesteliai, kaimai. Senamiesčio parke, prie Mažeikių muziejaus, vyko edukacinis Rasų vakaras „Ir saulelė tekėdama šoka“. Susirinkusiuosius su tradicijomis, papročiais supažindino muzikologė Rūta Vidžiūnienė iš Klaipėdos, Mažeikių kultūros centro folkloro ansamblių „Anksna“ ir „Alksniokā“.

Pasisėmę žinių šiame renginyje, žmonės pabiro į kitas vietoves toliau švęsti šventės, sveikinti Jonų, Janinų, o gal kai kas ir paparčio žiedą rado. Didelis renginys, kaip ir kasmet, vyko Viekšniuose. Susirinkusius dainomis linksmino liaudiškos muzikos kapela „Švedė“ iš Ginkūnų (Šiaulių r.), vilniškė grupė „Senas kiemas“, muzikantas Gediminas, atlikėja Aušrinė-Tikroji išdykėlė iš Klaipėdos, autorinių dainų ir šokių grupė „Kometos“ (Šiauliai–Mažeikiai). Šokių pynes pynė liaudiškų šokių grupė „Patrepsėlis“ iš Kelmės.

Urvikiuose vykusi šventė „Joninės. Šauniausi Žemaitijos muzikantai“, apipinta baltų tradicijomis, paįvairinta tradicijomis, žaidimais. Nuotaiką pakylėjo muzikantai iš Žemaitijos ir grupės „Marabu“, „Vintažas“ bei atlikėjai Marius, Saulius, Žydrius.

Ilgiausią metų dieną palydėti pakvietė ir Laižuvos kultūros centras. Dalyvius linksmino vietiniai saviveiklininkų kolektyvai, Tirkšlių bendruomenės moterų folklorinis ansamblis, autorinių dainų atlikėja Irena Jokšienė (Seda).

Dūdų garsai šventės pradžią 14.00 val. paskelbė Sedoje. Vėliau šventė persikėlė į Sedos upės salelę. Ten irgi griaudėjo dūdos, skambėjo Gedimino Jokubausko, autorinių dainų atlikėjos Irenos Jokšienės dainos.

Šventės rengėjai tiek vienur, tiek kitur daug pramogų pasiūlė ir mažiesiems renginių dalyviams – batutai, žaidimai, kitos pramogos. Daugiausia dėmesio sulaukė Jonai ir Janinos, kurių galvas puošė vainikais. Upeliais, tvenkiniais plaukė šventėje nupinti vainikai.

Joninės Užlieknėje – su pergalės atspalviu

Pasitikus trumpiausią naktį, Joninių šventę pratęsė Tirkšlių kultūros centras Užlieknės kaime. Šventė prasidėjo kaimeliui džiugia žinia – keturiolikmetė šio kaimo gyventoja Rugilė Lieliungaitė (Mažeikių r. Tirkšlių kultūros centro Užlieknės kultūros namai), kurios mokytojas Antanas Erlickis, tapo IX Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“ diplomante. Būtent jaunoji atlikėja ir jos mokytojas sulaukė daug dėmesio ir apdovanojimų, prie kurių prisidėjo ir Seimo narys Valius Ąžuolas. Jo palinkėjimus perdavė jo patarėja Reda Šiaulienė. 

Garbė pradėti šventinį koncertą buvo suteikta diplomantei Rugilei. Į dangų kaip trelės kilo jos atliekamos žemaitiškos dainos. Vėliau folklorines dainas, romansus traukė Rietavo sav. kultūros centro Tverų filialo folkloro ansamblis „Kermušie“, dainomis džiugino vietinė liaudiškos muzikos kapela „Glousnis“, vadovaujamas A. Erlickio. Šokiui kvietė Židikų kultūros centro grupė „Dublis“, Tirkšlių kultūros centro solistė Virginija Liupšienė, grupė „Tik gyvai“ (Gintaras iš Telšių ir Modesta iš Mažeikių).

Su daina nuo mažumės

Rugilė, gerai net neprisimena, kada pradėjo dainuoti – gal penkerių ar šešerių metukų, bet priduria, kad pirmas gyvenime išleistas garsas galėjo būti jau kaip daina. „Man pačiai dalyvavimas folklore buvo naujiena, nors labai patinka folklorinė muzika. Norėjau Lietuvą, Žemaitiją garsinti, dainuodama žemaitiškas dainas, o labiausiai norėjau garsinti savo gimtąjį kaimą. Konkurse dalyvauti pasiūlė mokytojas ir močiutė. Mano tikslas ne tiek laimėti, bet sudainuoti taip, kad žmonėms patiktų, kad jie suprastų, ką noriu pasakyti savo dainomis“, kuklinasi jaunoji lakštingala, kaip ją pavadino jos mokytojas A. Erlickas.

Pirmas kartas – nemelavo

Rugilės mokytojas Antanas nei pats nesuprato, kaip pamatęs kvietimą dalyvauti konkurse „Tramtatulis“, pasišovė čia išbandyti laimę. „Prišnekinus mergaitę, o ji daugiau estradines dainas dainuoja, teko rinktis repertuarą. Žiūriu – nėra tų žemaitiškų dainų. O dar karantinas ir biblioteka nedirbo, teko vargti tiek atiduodant, tiek atsiimant diskus. Mudu abudu šiame žanre naujokai. Teko daug ir man mokintis, pirmą kartą tokiame konkurse dalyvavau, o dar nuotoliniu būdu – įrašus neišeina iš karto gerai padaryti. Padarėme su Rugile taip, kad imame ir imame tuos apdovanojimus – pirma čia, Mažeikiuose, paskui regioniniame, Telšiuose ir galiausiai nacionaliniame etape. Liepos 10 d. bus įteikti apdovanojimai laureatams ir diplomantams, ta proga Vilniaus Bernardinų sode vyks gyvas konkurso laureatų koncertas“, – netikėta sėkme džiaugiasi A. Erlickas.

Autorės nuotr.: Rugilė Lieliungaitė pagerbiama Tirkšlių kultūros centro kolektyvo.

Daugiau nuotr.: (2) Facebook

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode