Parama dėkojame




Sprogimas

Naujieji „trikojai“ išbandyti ir Telšių apskrityje

Šiandien pristatyti naujieji greičio matavimo mobiliąja įranga matuokliai, kitaip dar vadinami „trikojais“. Telšių apskrityje gauti 2 tokie prietaisai ir, pasak Telšių AVPK  pareigūnų, jau išbandyti aptarnaujamoje teritorijoje.

 Visoje apskrityje

Pasak Telšių AVPK Kelių policijos skyriaus viršininko Roberto Gečo, gautus 2 tokius prietaisus pareigūnai naudos visos apskrities mastu – ne tik Mažeikių ir Telšių, bet ir Kelmės bei Akmenės rajonuose: „Daugelis Lietuvos piliečių tikriausiai yra gavę apie juos informacijos, o čia, regionuose, vieni girdėję daugiau, kiti mažiau. Šiuo metu turime 2 tokius greičio matavimo prietaisus, kuriuos jau naudojome Telšių apskrities teritorijoje.“

Avaringumui mažinti

Prietaisai turi dideles technines galimybes: gali fiksuoti ir atvažiuojančias, ir nuvažiuojančias transporto priemones, paros metas taip pat neaktualus. „Pagal esamą statistiką dauguma eismo įvykių įvyksta dėl greičio viršijimo, todėl ši priemonė bus naudojama siekiant mažinti skaudžių įvykių skaičių ir pasekmes“, – kalbėjo R. Gečas.

Mobilieji greičio matuokliai negali stovėti visą dieną vienoje vietoje. Pasak R. Gečo, juos turi prižiūrėti apmokyti policijos pareigūnai: „Kadangi tai mobilūs greičio matavimo prietaisai, jie nebūna visą dieną vienoje vietoje, dėl to šalia reikia policijos pareigūnų tiek stebėsenos vykdymui, tiek matavimo prietaiso atitinkamų parametrų nustatymui, nes visur skirtingi keliai, eismo juostų skaičius, leistinas greitis ir pan.“

Pažeidimų šuolio nėra

„Kas apie pažeidimus, Telšių apskrityje tokios didelės tendencijos, kaip kituose miestuose, nebuvo, kadangi, ne paslaptis, jog greičio kontrolė buvo ir iki šiol vykdoma, tik kitomis priemonėmis (pvz. nežymėti automobiliai), kurias šiuo metu taip pat

 turime ir toliau naudosime. Šie matuokliai yra kai papildoma priemonė. Pažeidimų stipraus padidėjimo nėra, todėl kad visi eismo dalyviai, vairuojantys transporto priemones, Telšių apskrityje ir iki šiol jautė greičio kontrolę, todėl tokio šuolio, susijusio su pažeidimų gausa, nebuvo“, – teigė pareigūnai.

KET galioja visiems

R. Gečas apie viešoje erdvėje sklandančią diskusiją dėl greičio matavimo prietaisų žymėjimo kelio ženklais mano, jog tie, kurie neviršija leistino greičio, nerimauti neturėtų: „KET galioja visiems vienodai, kiekvienoje vietoje leistinas greitis numatytas Kelių eismo taisyklėse, todėl tiems, kurie važiuoja pagal taisykles, automatinės greičio kontrolės ženklai neturėtų rūpėti.“

„PoliScan FM1“

Greičio viršijimo pažeidimus šiame prietaise fiksuoja dvi skaitmeninės kameros, sistema pasirenka tą fotokamerą, kuri labiausiai tinkama geriausiam vaizdui užfiksuoti. Fotonuotrauka ir kiti pažeidimo duomenys automatiškai mobiliu ryšiu išsiunčiami į Administracinių nusižengimų registrą. Fotonuotraukoje yra žyma, kuri leidžia aiškiai ir neginčijimai identifikuoti leistiną greitį viršijusią transporto priemonę.

Mobilieji greičio matuokliai susideda iš greitį matuojančio lazerio, greičio matavimo prietaiso bei blykstės ir baterijos, kuri gali užtikrinti apie 24 valandų veikimo laiką.

Veikimo temperatūra: nuo -40º C iki +60º C, greičio matavimo ribos: 10 – 320 km/val., paklaida iki 100 km/val. – 3 km/val., paklaida virš 100 km/val. – 3 %.

Tokia įranga kainuoja daugiau nei 30 tūkst. eurų.

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode