Sprogimas

Tauragė tęsia tradicijas – mokymosi krepšeliai įteikti kiekvienam moksleiviui

Rugsėjo 1-ąją visi Tauragės rajono mokiniai pasitiko apdovanoti mokymosi krepšeliais. Įvertinus praėjusių metų rezultatus, šiemet dar daugiau dėmesio skirta mokymosi priemonių pasirinkimui: norėta ne tik atliepti skirtingų mokinių poreikius, bet ir užtikrinti reikiamą įrankių kiekį. Šia iniciatyva Tauragės rajono savivaldybė siekia palengvinti tėvams tenkančius rūpesčius bei skatinti lygybę.

 

4453 – tiek mokymosi rinkinių šiais metais buvo išdalinta Tauragės rajono savivaldybės mokiniams. Bendra mokiniams ir mokytojams skirtų krepšelių vertė siekia daugiau nei 102 000 eurų.

Pasak Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Modesto Petraičio, pirmą kartą mokymosi rinkiniai visiems mokiniams išdalinti praėjusiais metais, iniciatyva sulaukė daug gerų atsiliepimų iš tėvų bei mokytojų, todėl ją tęsti nuspręsta ir šiemet.

Krepšeliai įteikti visiems rajono moksleiviams, nepriklausomai nuo jų šeimos finansinės padėties. „Tai – priemonė, kuria siekiame aprūpinti visus mokinius, kad šie jaustųsi lygūs. Žinoma, priklausomai nuo šeimos finansinės padėties, galima pasinaudoti ir kitomis priemonėmis, pvz., mažesnes pajamas gaunančios šeimos gali gauti papildomą finansavimą uniformoms, kuprinėms, pratybų sąsiuviniams ir kitiems daiktams įsigyti“, – teigia Tauragės savivaldybės administracijos direktorius.

Paklaustas, ar sudėtinga buvo savivaldybei skirti tiek lėšų krepšeliams įsigyti, M. Petraitis tvirtina, kad ne – šeima ir švietimas yra vienas svarbiausių Tauragės savivaldybės prioritetų.

„Norime, kad jaunos šeimos matytų galimybes gyventi ne tik Lietuvos didmiesčiuose, bet ir savo gimtajame krašte, o gyvendamos čia – kad ir nedideliame miestelyje – jaustųsi gerai. Todėl nemažai investuojame į šeimoms skirtus renginius, vasaros stovyklų programas, formalųjį ir neformalųjį ugdymą“, – teigia savivaldybės atstovas.

Pamiršti neliko ir mokytojai, kuriems įteikti 660 mokytojų krepšelių su rašikliais, darbo knygomis bei energijos talpyklomis.

Skirtingiems poreikiams – dar daugiau dėmesio

Formuojant mokymosi krepšelius, buvo siekiama atliepti skirtingų moksleivių poreikius. Remiantis mokyklų atstovų išsakytais pastebėjimais, šiemet krepšelius papildė naujos mokymosi priemonės.

Priešmokyklinio ugdymo klasių mokiniams daugiau priemonių nuspręsta skirti kūrybingumui ugdyti, o vyresniųjų klasių – patogesniam mokymosi procesui užtikrinti.

„Visi krepšeliai suformuoti pagal mokinių amžių, atsižvelgiant į tai, kas besimokantiesiems skirtingose klasėse yra reikalinga. Šiais metais dalį įrankių krepšeliuose pakeitėme, pvz., pradinukams papildomai nupirkome muzikos pamokai skirtų sąsiuvinių, 5–7 klasių mokiniams – padidinome sąsiuvinių skaičių, besimokantiems 8–9 klasėse – suteikėme skaičiuotuvus, o gimnazistams – USB laikmenas“, – teigia Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius.

Aprūpinus moksleivius reikalingomis priemonėmis, sklandžiau vyksta ir pamokos. „Mokytojams dabar yra labai lengva, nes jie žino, kad į krepšelius yra sudėta viskas, ko reikia, todėl pirmosiomis mokslo metų dienomis neteks išgirsti, kad vaikas kažko neturi“, – įsitikinusi Tauragės „Šaltinio“ progimnazijos direktorė Jūratė Lazdauskienė.

Skatina lygybę ir lengvina finansinę naštą

Dvi moksleives auginanti tauragiškė Aušra Lukoševičienė tikina, kad mokinių krepšeliai – svarbus ir kiekvienai šeimai malonus dėmesys. „Mūsų šeimai tai, pirmiausia, smagi ir svarbi idėja, kuri pradžiugina ir mus, ir mergaites. Kadangi nereikia pirkti mokymosi priemonių, kasmet sutaupome bent 100 eurų. Galbūt mums tai ir nėra didelis finansinis palengvinimas, tačiau suprantame, kad kai kuriems tai – reikšminga pagalba“, – pasakoja moteris.

Mergaičių mama A. Lukoševičienė įsitikinusi – tokia iniciatyva skatina lygybę tarp vaikų bei šeimų. „Kai mokymosi reikmenis pirkdavome patys, parduotuvėse rinkdavomės tuos, kurie įdomesni, gražesni mergaitėms. Dabar visi į mokyklą atėję vaikai turi tuos įrankius, kurie reikalingi ir panašūs, tad nė vienas nesijaučia nuskriaustas“, – tikina moteris.

Pasak progimnazijos direktorės J. Lazdauskienės, mokymosi krepšeliai reiškia kur kas daugiau nei tik tėvų laiko ir finansų taupymą. Tai skatina norą dalintis ir kuria šiltesnius santykius tarp žmonių. „Žmonės tampa dosnesni ir nuoširdžiau dalinasi kitais dalykais. Jei anksčiau mokykloje organizuodavome išaugtų ar nereikalingų uniformų turgelį, tai dabar ateina tėvai, kurie jas nori tiesiog padovanoti. Santykiai šiltėja“, – neabejoja J. Lazdauskienė.

Pažangiausiems – piniginės premijos

Jau antrus metus iš eilės Tauragės savivaldybėje Mokslo ir žinių diena švenčiama apdovanojant geriausių rezultatų pasiekusius moksleivius ir jų mokytojus.

Šiemet visų išdalintų piniginių premijų suma sudarė 22 300 eurų, o dalimi lėšų prisidėjo ir šią iniciatyvą pradėjęs Tauragės Rotary klubas. 16-ai abiturientų už 100 balų įvertintus brandos egzaminus skirta 1 800 Eur. Trims klasėms, padariusioms didžiausią pažangą, buvo skirti 6 000 eurų, o šių klasių vadovams (kuratoriams) – 1500 eurų. Dešimčiai didžiausią pažangą padariusių mokinių atiteko po 300 eurų, tuo tarpu 40 rajono dešimtukininkų išsidalino 10 000 eurų sumą.

Reklama: parker rašikliai


Tauragės rajono savivaldybės informacija ir nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode