Sprogimas

Šakių rajone atidengta skulptūra J. Salingerio romanui „Rugiuose prie bedugnės“

Penktadienį Šakių rajone, šalia Sudargo, Burgaičių kaime, atidengta skulptūra, skirta įamžinti rašytoją Jerome'ą Davidą Salingerį (Džeromą Deividą Selindžerį) ir jo garsųjį romaną „Rugiuose prie bedugnės“.

„Tai daugiau paminklas ne J. Salingeriui, o jo romanui „Rugiuose prie bedugnės“, nes tai viena geriausių knygų pasaulyje“, – BNS sakė vienas iš idėjos autorių, televizijos prodiuseris Rolandas Skaisgirys.

Iš Sudargo yra kilęs J. Salingerio senelis, todėl skulptūrai pasirinkta būtent ši vieta.

Nerijaus Ermino sukurta skulptūra – tuščiaviduris žmogaus siluetas – stovi lyg ant bedugnės krašto.

„Skulptūra stovi prie piliakalnių pradžios, nuo jo atsiveria vaizdas į Nemuną. Ta vieta yra kerinti. Knygoje yra toks sakinys: „Aš labai norėčiau stovėti ant bedugnės krašto ir gaudyti vaikus, kurie bėga ir krenta į bedugnę“, – paminklo idėjos sumanymą aiškino R. Skaisgirys, pats irgi kilęs iš Sudargo.

Paminklo atidaryme dalyvavęs kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas idėją Sudargo krašte įamžinti romaną „Rugiuose prie bedugnės“ pavadino netikėtu žingsniu.

„Būtent tokie kūrybingi sprendimai pritraukia visuomenės dėmesį. Manau, kad tai gali paskatinti tiek pačios bendruomenės domėjimąsi savo vieta, praeitimi ir kūrybingumu, tiek ir viso pasaulio. (...) Vienas iš geriausių XX amžiaus kūrinių. Skaitytų jį paauglys ar vyresnis žmogus – kiekvieną jis paskatina pasitikėti savimi, ieškoti savęs, nebijoti būti kitokiu. Tas savitumo, saviraiškos ieškojimas yra svarbus kiekvienam žmogui bet kuriuo gyvenimo momentu. Šis kūrinys skatina kovą už laisvę“, – kalbėjo M. Kvietkauskas.

Pasak R. Skaisgirio, skulptūros sukūrimą parėmė per 200 žmonių – 8 tūkst. eurų jis surinko per savo 50-ąjį gimtadienį, o kitą pusę sumos sumokėjo asmeninėmis lėšomis.

J. Salingeris (1919 – 2010) – amerikiečių rašytojas, kūręs filosofinę, psichologinę, paslėptos potekstės prozą. Vienintelis jo romanas „Rugiuose prie bedugnės“ išleistas JAV 1951 metais.

Pasak profesorės Marijos Aušrinės Pavilionienės, šio romano herojaus Holdeno Caulfieldo (Holdeno Kolfildo) paveikslu autorius įkūnijo jaunuolio intuityvųjį pažinimą, kurį priešino suaugusiojo loginiam pragmatizmui, ir maištingą protestą prieš suaugusiųjų netikrų vertybių, merkantilišką ir miesčionišką pasaulį.

Autorė Jūratė Skėrytė

BNS

Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode