Sprogimas

Kalėdų laukianti Klaipėda taps stebuklingu miestu

Jaukios, šviesios, spalvingos, kvapnios ir stebuklingos – tokias Kalėdas Klaipėdoje žada miesto renginių organizatoriai. Jau kitą savaitgalį įžiebus pagrindinę miesto eglę, klaipėdiečius vilios kvapnūs kalėdinės mugės skanėstai, lauks unikali prakartėlė, įvairūs šventiniai renginiai.

„Atrodo, jog lietingas Kalėdų laukimas tampa tradicija, tačiau tikriausiai čia ir prasideda tikrojo kalėdinio stebuklo, kalėdinės vilties grožis, kai visa širdimi lauki balto Kalėdų ryto. Baltų Kalėdų viltis manau turi gražią perkeltinę reikšmę – tai laikas kai norime būti ir esame geresni, atlaidesni. Likus lygiai mėnesiui iki jaukiausios ir šilčiausios metų šventės linkiu kurti mažus ir didelius žmogiškus stebuklus, atrasti prasmę savo darbuose“, - sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Startas – eglutės įžiebimas

Didiesiems stebuklams Klaipėdoje startą duos Kalėdų eglutės įžiebimo renginys Teatro aikštėje. Gruodžio 5-osios vakarą, 17 val., susirinkusieji Teatro aikštėje išvys netikėtą kalėdinę istoriją.

„Kalėdos į Pajūrį atkeliauja lydimos stebuklų ir tik šiam žiemos laikui būdingo šurmulio, kurį kviečiame patirti stebint pasaką – 3D projekciją „Kalėdų stebukladariai“. Unikali, specialiai Klaipėdai, jos žmonėms parašyta ir nupiešta pasaka, tikiu, pažadins kiekvieno vaizduotę ir sudrebins dramos teatro požemius“, - sakė VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys. Šventinį vakarą vainikuos fejerverkų salvės, kalėdinė muzika.

Eglės įžiebimas mieste pradės šventinių renginių maratoną. Šiemet renginių programą ir vėl papildys Maltos ordino pagalbos tarnyba – gruodžio 5-ąją bus įžiebta „Maltiečių“ gerumo žvaigždė, sekmadienį, gruodžio 6 d., 11 val. kvies kalėdinė akcija „Maltiečių sriuba“. Į tradicinį ir kilnaus tikslo vediną renginį gruodžio 13-ąją kvies Lietuvos verslo kolegijos organizuojamas kalėdinis bėgimas „Padovanok senjorams Kalėdas“. Gruodžio 19-ąją, Jono kalnelyje, Klaipėdos demokratinė moterų kolegija ragins „Įžiebti savo Kalėdų žibintą“. Į savo renginius šventiniu laikotarpiu kvies ir Klaipėdos koncertų salė, Socialinių mokslų kolegija, žuviene vaišins Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacija bei Lietuvos karinės jūrų pajėgos.

Kviečia spalvinti kalėdinę pasaką

Nors pagrindiniai šventiniai renginiai uostamiestyje startuos tik kitą savaitgalį, kalėdinių renginių organizatorius VšĮ „Klaipėdos šventės“ susipažinti su pasaka „Kalėdų stebukladariai“ kviečia jau dabar.

„Turime tradiciją skaniausius akcentus, didžiausius siurprizus palikti eglutės įžiebimo vakarui. Ir nors ne visas paslaptis atskleisime jau dabar mažuosius ir jų tėvelius kviečiame susipažinti su nepaprasta kalėdine pasaka, ją skaityti, spalvinti bei pabandyti nuspėti pasakos pabaigą, kurių spalvinimo knygelėje net trys“, - sako projekto koordinatorė Živilė Putnienė.

Knygelės iliustracijas, kurios spalvingi personažai atgis 3D projekcijoje sukūrė Lietuvos animacinio kino režisierius, legendinio filmuko „Baubas“ dailininkas, prieš porą savaičių Norvegijoje, Animacinio kino festivalyje 2015, apdovanotas Auksiniu Gunnaru už gyvenimo pasiekimus ir indėlį į Šiaurės ir Baltijos šalių animacijos vystymą – Ilja Bereznickas.

Kalėdinę pasaką, kurioje gausu nuotykių ir nepaprastų Klaipėdos herojų, jau šiandien bus galima rasti ir atsisiųsti  iš internetinės svetainės www.jurossvente.lt, o tikroji pasakos pabaiga paaiškės tik eglės įžiebimo vakarą.

Netikėta kalėdinė prakartėlė

Šurmuliuojančiose ir Kalėdų laukimu gyvenančiose miesto gatvėse renginio organizatoriai siūlo atrasti žiemišką maršrutą ir visus šventinius objektus. Vienu pagrindinių kalėdinių akcentų Klaipėdoje taps unikalus šviečiantis kubas „Prakartėlės vitražai.

„Prakartėlė – svarbus krikščionybės ir ypač Šv. Kalėdų simbolis. Šv. Jono bažnyčios vietoje norėjosi įkurdinti bažnyčių vitražais ir senosios dailės kūriniais ataidinčią bei šviesos laukimą simbolizuojančią šiuolaikišką, netradicinę prakartlėlės viziją, apjungiančią įvairių konfesijų tradicijas. Tikimės, kad visi čia atėję pajus bendruomenės susitelkimo dvasią“, - sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė Goda Giedraitytė.

Moderni, tačiau jauki instliacija įsikurs Šv. Jono bažnyčios skverelyje ir lankytojų lauks kasdien iki sausio 6-osios. Be to, eglutės įžiebimo vakarą, gruodžio 5-ąją, 16 val., klaipėdiečių lauks ne tik šio unikalaus kubo atidengimas ir Klaipėdos koncertų salės brass kvinteto koncertas.

Kalėdinė mugė prie Žvejo paminklo

Anot renginio organizatorių, kalėdiniai objektai senamiestyje išdėstyti ne atsitiktinai. Teatro aikštėje lauks pagrindinė Kalėdų eglutė, Šv. Jono bažnyčios skverelyje unikali prakartėlė, naujoje, ne tradicinėje vietoje lauks šventinė mugė.

„Mugė ir žiemiškas šurmulys šį kartą lauks netikėtoje vietoje – skvere prie Žvejo paminklo. Kalėdine atributika pasipuošęs šventinis miestelis pakvips keptais riešutais, pyragaičiais, karšta kakava. Tikime, jog atviresnė mugės vieta bus patrauklesnė klaipėdiečiams ir miesto svečiams, ragins atrasti žieminį Klaipėdos senamiestį“, - sako Romandas Žiubrys.

Pirmadieniais–ketvirtadieniais mugė veiks 16–20 val., penktadieniais–sekmadieniais 12–21 val. Čia suksis ir šventinė karuselė.

Šventinio laikotarpio metu lankytojų lauks ir Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos Kalėdinė žuvų mugė, kuri tradiciškai įsikurs Šiauriniame rage. 

Klaipeda.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode