Sprogimas

Lietuvos meno kūrėjų asociacijos premija – poetei Ramutei Skučaitei

Ramutės Skučaitės kūrybos pasaulis ir poetinis kelias yra šviesus, primenantis saulės kupiną vaikystės dieną. Savo 90-ąjį jubiliejų Poetė pasitiko su nauja knyga vaikams „Liepos mėnesį po liepa“, poezijos rinkiniu suaugusiems „Buvau atėjus“ ir dvikalbe V. Nabokovo eilėraščių vertimų rinktine „Spektaklis“. Lietuvos meno kūrėjų asociacijos 2021metų premija Ramutei Skučaitei skiriama už „Už subtilios poezijos takelį, vedantį skaitytoją per gražų ir trapų pasaulį, už jautrią vertėjos klausą“.

Premija buvo įteikta šių metų gruodžio 14 dieną Valdovų rūmuose, pirmą kartą surengtoje bendroje įvairių meno sričių kūrėjų apdovanojimų ceremonijoje. Apdovanojimų metu R. Skučaitė padėkojo lietuviško žodžio vardu, kurį geriausiai atstovauja poezija, kurią galimelaikyti ir muzika. „Ačiū, kad neišsiskirstėte, kad esame“, –dėkojo R. Skučaitė bei perskaitė eilėraštį.

Poetė, prozininkė, dramaturgė, vertėja Ramutė Skučaitė (gim. 1931 m. spalio 27 d.) 2021 m. ką tik atšventė garbingą 90-mečio sukaktį. Daugeliui ji – vaikų ir vaikystės poetė, vaikų literatūros klasikė, tradicinės poezijos atstovė. Tačiau ji yra ir puiki dramaturgė, vertėja, operų libretų autorė ir vertėja, publicistė, per gyvenimą išleidusi 46 savo kūrybos knygas. Iš tikrųjų jos brandi poezija mato ir rodo tuos pačius dalykus ir suaugusiesiems, ir vaikams, kelia labai panašius klausimus – apie laiką, amžinybę, žmogiškąją egzistenciją, vaiko ir suaugusiojo koegzistenciją. Todėl 2009 m. ji ir buvo įvertinta Nacionaline kultūros ir meno premija „Už mažų ir suaugusių žmonių pasaulio vienybę“.

Ramutė Skučaitė – eiliavimo, rimavimo meistrė. Žodžio skaidrumas – šios poetės siekiamybė. Jos poezija – skambanti. Eilėraščiai – ir vaikams, ir ne vaikams – plačiai dainuojami. Lietuvių vaikų poezijos aruodą ji papildė originaliais reto žanro tekstais, kūrė vadinamąją utilitarinę arba taikomąją, poeziją: leksinio-semantinio, matematinio turinio eiliuotus galvosūkius, mįsles. Tokiose knygose pažintinis, edukacinis turinys perteikiamas meniniu vaizdu, žaidybinėmis situacijomis. Taip pat nuo kūrybinio kelio pradžios kūrė vaikams skirtas pjeses.

Lietuvos meno kūrėjų asociacija (LMKA) – Lietuvos savarankiškų kūrybinių organizacijų bendruomenė, įsteigta 1995 m. Jos tikslas – koordinuoti meno kūrėjų ir jų organizacijų bendradarbiavimą Lietuvoje, atstovauti Lietuvos profesionalių menininkų interesams Lietuvoje bei užsienio šalyse, organizuoti menininkų ir politikų disputus dėl kultūros politikos ir meno raidos. Šias Valstybės pripažintas meno kūrėjų asociacijas, kurių veiklą strategine programa finansuoja Lietuvos kultūros taryba. LMKA narės atstovauja keturiems iš penkių valstybės pripažintų ir meno kūrėjo statusą turinčių menininkų.

Pirmajame naujos iniciatyvos „Meno kūrėjų apdovanojimai“ renginyje buvo įteiktos dailininkų, fotomenininkų, literatūros vertėjų, muzikų, rašytojų ir tautodailininkų kūrybinių organizacijų premijos ar prizai bei daugiau kaip du dešimtmečius teikiama Lietuvos meno kūrėjų asociacijos premija. Apdovanojimų įrašą galima pamatyti čia: https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000190407/meno-kureju-apdovanojimu-ceremonija

Šiuo metu LMKA narės atstovauja keturis iš penkių valstybės pripažintų ir meno kūrėjo statusą turinčių menininkų. Jie susibūrė į 13 ilgametes kūrybines ir bendruomenines tradicijas puoselėjančias, aktyvia šalyje bei užsienyje kultūrinių kūrybinių industrijų veikla užsiimančias asociacijas: Lietuvos architektų sąjungą, Lietuvos dailininkų sąjungą, Lietuvos chorų sąjungą, Lietuvos dizaino sąjungą, Lietuvos fotomenininkų sąjungą, Lietuvos kinematografininkų sąjungą, Lietuvos kompozitorių sąjungą, Lietuvos literatūros vertėjų sąjungą, Lietuvos muzikų sąjungą, Lietuvos rašytojų sąjungą, Lietuvos tautodailės kūrėjų asociaciją, Teatro sąjungos meno kūrėjų asociaciją, Nacionalinę žurnalistų kūrėjų asociaciją.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode