Sprogimas

Lietuviškos vištos prarado laisvę

Paukščių gripas grėsmingai plinta ES teritorijoje. Kaip praneša ES valstybių atsakingos institucijos, aukšto patogeniškumo (H5N8) paukščių gripas jau plinta ne tik laukinėje faunoje, bet ir skverbiasi į paukštininkystės ūkius.

Paukščių gripas – ūmi, labai užkrečiama liga. Ja užsikrėtę paukščiai būna apatiški, pašiauštomis plunksnomis, pamėlusia oda, nelesa, negeria, sunkiai kvėpuoja, laikosi atokiau nuo kitų sparnuočių. Gripu gali sirgti daugelio rūšių paukščiai. Ligos sukėlėjo šaltinis – sergantys ir persirgę paukščiai, iš kurių organizmo virusas išsiskiria su išmatomis, išskyromis iš kvėpavimo organų, taip pat kartu su kiaušiniais. Persirgę paukščiai virusą platina dar apie du mėnesius. Kadangi liga labai pavojinga, paukščiai negydomi. Jie numarinami ir sunaikinami.

Šiais metais ES teritorijoje nustatyti 27 židiniai paukščių ūkiuose, o šią savaitę gauta informacija apie naujus nustatytus šios ligos atvejus Vokietijos, Vengrijos ir Austrijos naminių paukščių laikymo vietose. Vokietijoje dėl užkrato bus sunaikinta daugiau kaip 20 tūkst., Vengrijoje – daugiau kaip 70 tūkst. naminių paukščių.

Dėl nustatytų paukščių gripo židinių paukštynuose ir ūkiuose Europos Komisija išleido specialų sprendimą, kuriame nustatyti apribojimai – neleidžiama išvežti paukštienos produktų iš vietovių, kuriose užregistruoti ligos protrūkiai.

Laukinėje faunoje 15 paukščių gripo atvejų nustatyta Lenkijoje, Danijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Austrijoje, Olandijoje ir Kroatijoje.

„ES teritorijoje grėsmingai plintant paukščių gripui, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba griežčiau vykdys kontrolę paukštynuose, tikrins, kaip įgyvendinamos biologinio saugumo priemonės. Pavieniai ūkininkai, laikantys paukščius, taip pat privalo paisyti saugos reikalavimų – neleisti jų į lauką, vengti kontaktų su laukiniais paukščiais“, – primena Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Paulius Bušauskas.

Augintojai turi nuolat stebėti paukščių sveikatą, izoliuoti silpnus ir blogai augančius bei negaluojančius paukščius, o apie padėtį savo paukštyne informuoti ūkį prižiūrintį veterinarijos gydytoją. Atkreiptinas dėmesys, kad paukščių gripu serga ne tik paukščiai, bet ir žmonės.

Lietuvoje vykdoma tiek laukinės faunos, tiek naminių paukščių laikymo vietų stebėsena, tačiau duomenų, kad Lietuvoje kada nors paukščiai yra sirgę gripu, nėra.

Žemės ūkio ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode