Sprogimas

Maisto tiekimo grandinė – atėjo laikas pokyčiams visoje ES?

Geresnis maisto tiekimo grandinės funkcionavimas, o ypač silpniausios jos grandies – ūkininkų – derybinių galių stiprinimas yra ypatingos svarbos klausimas Lietuvai, kurioje daug smulkių ūkių ir vis dar nepakankamai gerai išvystyta kooperacija. Šiandien Briuselyje vykstančiame Žemės ūkio ir žuvininkystės tarybos posėdyje Europos Komisija pristatė galutinę Žemės ūkio rinkų darbo grupės ataskaitą.

Lietuvoje jau veikia du nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymai: vienas – mažmeninės prekybos, kitas – pieno sektoriuje. „Kaip rodo patirtis, net ir esant šiam teisiniam reglamentavimui, sudėtinga efektyviai suvaldyti nesąžiningų prekybos praktikų taikymą ir užtikrinti skaidrumą grandinėje. Tikėdamiesi konkrečių pasiūlymų, kaip spręsti jau įsisenėjusias maisto tiekimo grandinės problemas, labai laukėme šios EK darbo grupės ataskaitos“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

V. Baltraitienė jau ne kartą Tarybos posėdžiuose yra pabrėžusi, kad pavienių valstybių narių pastangos sureglamentuoti santykius maisto tiekimo grandinėje nacionaliniu mastu neduoda norimo efekto, būtinas bendras sureguliavimas ES mastu. Maisto tiekimo grandinės klausimas tapo ir svarbiausia šį pavasarį tarptautinės žemės ūkio parodos „AgroBalt 2016“ metu surengto politinio forumo tema. „Būtina  ES mastu užtikrinti, kad maisto tiekimo grandinė taptų skaidri, gamintojų darbas būtų atlyginamas teisingai, o kainos – prieinamos vartotojui“, – jau tada forumo metu akcentavo V. Baltraitienė.

Ministrė analogiškų įžvalgų išgirdo ir šiandien įvykusiame ataskaitos pristatyme. Europos Parlamentas gana aiškiai paprašė Europos Komisijos imtis reguliavimo veiksmų grandinėje, dabar tai patvirtina ir Žemės ūkio rinkų darbo grupės ataskaita.„Laikausi nuomonės, kad reikalingas bendras ES požiūris maisto tiekimo grandinės problemoms spręsti – būtinas griežtesnis teisinis šios srities sureguliavimas ES mastu. Tikiuosi, kad Europos Komisija jau artimiausiu metu imsis aktyvių veiksmų ir atitinkamų iniciatyvų, kurios pasitarnautų tinkamam maisto tiekimo grandinės funkcionavimui užtikrinti“, – Tarybos posėdyje kalbėjo ministrė V. Baltraitienė, pabrėžusi, kad Lietuva yra pasirengusi aktyviai dalyvauti ieškant bendrų sprendimų šiuo ypač svarbiu klausimu.

Žemės ūkio ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode