Sprogimas

Valstybės lygio ekstremali situacija dėl AKM gali būti atšaukta

Afrikinio kiaulių maro (AKM) situacija mūsų šalyje yra kontroliuojama, todėl valstybės lygio ekstremali situacija, paskelbta dėl AKM, gali būti atšaukta. Tam pritarta šią savaitę įvykusiame Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas posėdyje pateikė informaciją apie 2014–2016 m. AKM situaciją Lietuvoje, apžvelgė ligos atvejų statistiką laukinėje faunoje ir kiaulių laikymo vietose bei AKM paplitimą kitose šalyse, supažindino su taikomomis prevencijos ir kontrolės priemonėmis.

Nepaisant to, kad jau trečius metus nustatomi vis nauji ligos atvejai laukinėje faunoje, posėdžio dalyviai vienbalsiai pritarė, kad AKM situacija yra kontroliuojama, todėl valstybės lygio ekstremali situacija gali būti atšaukta.

Diskusijos dėl AKM šią savaitę taip pat vyko Europos Komisijoje, kur buvo apsvarstytas VMVT kreipimasis į Europos Komisiją dėl III AKM zonos perkėlimo į II Lietuvoje. Europos veterinarijos ekspertai tinkamai įvertino AKM apsaugos priemones, taikomas mūsų šalyje. Komiteto nariai vienbalsiai nubalsavo už šių zonų pakeitimą Kupiškio rajone, nes ligos protrūkis buvo užfiksuotas 2015 metais nekomerciniame kiaulių ūkyje. Šio

Posėdžio metu akcentuota, kad labai svarbu toliau vykdyti komercinių ir nekomercinių kiaulių ūkių kontrolę dėl biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimo.

Žemės ūkio ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode