Sprogimas

Pieno produktų vartotojai galės sužinoti pieno kilmę

 Šalies vartotojai jau nuo 2017 m. sausio 1 d. galės sužinoti, iš kokioje šalyje primelžto pieno Lietuvoje pagamintus pieno produktus jie valgo.

Europos Komisija leido šalims narėms papildyti pieno gaminių ženklinimo nuostatas. Prancūzija, Italija ir Lietuva pasirinko dvejus metus papildomai informuoti vartotojus apie pieno produktų žaliavos kilmę. Teikti daugiau informacijos apie kilmę, ženklinat pieną ir pieno gaminius, norėtų ir Portugalija, Graikija ir Suomija.

Privalomasis pieno kilmės šalies ženklinimas Lietuvai labai svarbus. Mūsų šalyje atlikta reprezentatyvi 1000 suaugusių vartotojų apklausa, kurios rezultatai atspindi visos Lietuvos gyventojų nuomones ir pasiskirstymą pagal lytį, amžių, išsimokslinimą ir pajamas vienam šeimos nariui per mėnesį. Tyrimo duomenys rodo, kad net 67 proc. respondentų svarbu, jog pienas ir jo gaminiai būtų paženklinti, nurodant pieno kilmę. Žemės ūkio ministerijos nuomone, toks ženklinimas leistų ne tik pateisinti vartotojų lūkesčius, bet ir paskatintų vietinių pieno ūkių, šeimos ūkių ir trumpų maisto tiekimo grandinių plėtojimą, kas galėtų duoti teigiamą postūmį regionų plėtrai, taip pat prisidėtų sprendžiant Rusijos embargo sukeltus neigiamus padarinius pieno sektoriuje.

Lietuvoje veikiančios pieno perdirbimo įmonės, ženklindamos pieną ir kasdienio vartojimo pieno gaminius – kefyrą ar rūgpienį be priedų, grietinėlę, grietinę, varškės sūrį, varškę be priedų, privalės nurodyti šalį, kurioje pienas yra primelžtas. Įmonė galės pasirinkti, kaip pateiktipieno kilmės šalies nuorodą – nurodyti pilną šalies pavadinimas ar šalies pavadinimo trumpinį, pavyzdžiui, „Pieno kilmės šalis – Lietuva“ ar „Pieno kilmės šalis – LT“. Jeigu pienas bus primelžtas ne vienoje šalyje, pateikiant minėtąją nuorodą po brūkšnio turės būti išvardijami tų valstybių narių ir trečiųjų šalių pavadinimai arba tų šalių pavadinimų trumpiniai („ES“, „ES ir ne ES“ ar „ne ES“).Kitų valstybių ūkio subjektai, kurie tiekia ar ketina tiekti į Lietuvos rinką pieną ar minėtus jo gaminius, galės šį reikalavimą taikyti savanoriškai.

             Ženklinimo reikalavimas įsigalios nuo 2017 m. sausio 1 d. ir bus taikomas iki 2018 m. gruodžio 31 d.Pieno perdirbimo įmonės, kurios veikia Lietuvoje ir gamina pieną bei jo gaminius iš pieno, primelžto kitose šalyse, turės dar vieną papildomą mėnesį, kad prisitaikytų prie papildomo ženklinimo reikalavimo.

Žemės ūkio ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode