Parama dėkojame




Sprogimas

Augink, rūpinkis, mylėk

Žemės ūkio ministerijos bei Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro parengta Šviečiamoji gyvulininkystės programa, sudaranti sąlygas Lietuvos vaikams pažinti gyvulius ir paukščius, startavo prieš pusantrų metų. Rugsėjo 30 d. poilsio ir pramogų parke „Harmonypark” (Prienų r.) įvyko nugalėtojų apdovanojimo renginys, kuriame buvo apžvelgtas programos įgyvendinimas ir paskelbti konkurso nugalėtojai.

Šviečiamosios gyvulininkystės programa, kurios tikslas – skatinti vaikų ir jaunimo susidomėjimą gyvulininkyste, buvo siekiama prisidėti prie gyvulininkystės sektoriaus plėtros Lietuvoje. „Šia, analogų Lietuvoje neturinčia, programa siekėme užpildyti vaikų žinių apie gyvulininkystę spragas. Vaikai turi žinoti ne tik kaip atrodo gyvulėliai, bet ir kokią naudą jie žmonėms teikia. Žinau, kad šia programa džiaugiasi ne tik vaikai, bet ir jų tėveliai, ne visi turi artimųjų kaime ir galimybių supažindinti vaikus su ūkiniais gyvūnais“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Programa buvo skirta ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų vaikams (I modulis), pradinio ugdymo (1–4 klasių) moksleiviams (II modulis), pagrindinio ugdymo (5–8 klasių) švietimo įstaigų moksleiviams (III modulis). Šioms skirtingoms amžiaus grupėms buvo pritaikyta mokomoji ir metodinė medžiaga.

Programoje atrinkta dalyvauti šimtas ugdymo įstaigų – 20 vaikų darželių ir 80 mokyklų. Į šias iniciatyvias ugdymo įstaigas iškeliavo pratybų knygelės, spalvinimo albumai, pažintiniai filmukai apie ūkinius gyvūnus, kuprinės, rašymo ir piešimo priemonės. Įgyvendinant programą vaikai buvo supažindinti su visomis Lietuvoje paplitusiomis tradicinėmis gyvulininkystės šakomis: pienine ir mėsine galvijininkyste, kiaulininkyste, paukštininkyste, arklininkyste, avininkyste, ožkininkyste, kailine žvėrininkyste, triušininkyste ir bitininkyste, jų produktais, taip pat su saugomomis senosiomis Lietuvos ūkinių gyvūnų veislėmis, gyvulininkystės specialistų rengimu, darbo šioje srityje galimybėmis.

Pasinaudodamos gauta mokomąja medžiaga ir priemonėmis, ugdymo įstaigos turėjo savarankiškai įgyvendinti projektą ar parengti kūrybinį darbą, skirtą įgyti naujų ar pagilinti turimas žinias apie gyvulininkystę. Dalyviams išradingumo netrūko: jie rengė viktorinas ir konkursus, statė spektakliukus, organizavo piešinių ir lipdinių parodas, vilnos vėlimo ir kitus užsiėmimus. Iš viso programos dalyviai surengė  beveik 500 renginių, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 16 000 vaikų.

Iniciatyviausiems dalyviams programos įgyvendintojai padovanojo gyvą pažintį su gyvulininkyste: darželiams – gyvūnėlių parodas, vyresniems – išvykas į gyvulininkystės ūkius ir mokslo įstaigas.

Kadangi kiekvieno mokymosi proceso pabaigoje būtinas žinių patikrinimas, tad buvo paskelbtas ir Šviečiamosios gyvulininkystės programos dalyvių kūrybinių darbų konkursas „Gyvulininkystė ir MES“. Jo tikslas – sužinoti, kaip sekėsi įtvirtinti žinias apie gyvulininkystę, ir kieno įgyvendinti kūrybiniai projektai geriausi. Konkursui pristatyta 40 projektų, nominantais atrinktos penkiolika Lietuvos ugdymo įstaigų – iš kiekvieno modulio po penkis. Jiems šventinio renginio metu apdovanojimus įteikė pati ministrė V. Baltraitienė ir kūrybinių darbų vertinimo komisijos nariai.

I modulyje pirmą vietą laimėjo Klaipėdos lopšelis-darželis „Vyturėlis“, II modulyje – Alytaus rajono Miroslavo gimnazija, III modulyje – Marijampolės Rimanto Stankevičiaus pagrindinė mokykla. Sveikiname nugalėtojus!

Visi kalbinti šventinio renginio dalyviai buvo sužavėti renginiu ir dovanomis. „Dalyvauti programoje labai patiko, tai labai motyvuojantis projektas. Linkime nesustoti ir vėl ką nors surengti. Vaikus domintų ir žuvininkystė, augalininkystė. Mielai dalyvautume“, – kalbėjo „Vyturėlio“ auklėtoja Rūta Drūkteinienė. „Džiaugiamės gražiu renginiu ir puikiu oru. Mūsų vaikams, kurie labai laukė šios šventės, akys apraibo nuo dovanų, kurių daugiau negu per Kalėdas. Džiaugiamės, kad Žemės ūkio ministerija nepamiršta vaikų. Dirbti reikėjo labai daug, bet buvo verta – ne tik vaikai labai daug sužinojo, bet ir suaugusieji“, – mintimis dalijosi Kauno Viktoro Kuprevičiaus pagrindinės mokyklos mokytojos Aušra Jančauskaitė ir DalėAdamonienė. „Labai patiko, vaikai užimti, malonu, kad dalyvavo pati žemės ūkio ministrė. Būtinai dalyvautume ir kitais metais“, – sakė Alytaus rajono Miroslavo gimnazijos direktorius Romualdas Gelažauskas.

Žemės ūkio ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode