Sprogimas

Ūkyje įdarbinti darbuotoją iš užsienio paprasčiau – leidimo gali net neprireikti

leidimoŽemės ūkio ministerija primena, kad nuo rugpjūčio 1 d. ūkininkai gali paprasčiau įdarbinti darbuotojus iš užsienio – tereikia, kad jie atitiktų vieną iš darbui Lietuvoje būtinų sąlygų, o būsimo darbuotojo profesija būtų įtraukta į Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje, sąrašą.

Darbdavys turi informuoti Užimtumo tarnybą prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kad užsienietis atitinka vieną iš darbui Lietuvoje būtinų sąlygų: turi reikiamą darbui kvalifikaciją arba 1 metų darbo patirtį per pastaruosius 3 metus, susijusią su atliktinu darbu, arba jam numatoma mokėti vidutinį darbo užmokestį.

Tačiau svarbu tai, kad į Užimtumo tarnybą dėl leidimų dirbti kreiptis nereikia, jei nėra išnaudota Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje, sąrašo kvota. Ji, kaip rodo patirtis, iki šiol nėra išnaudojama. Ukrainos piliečius, kuriems dėl karo Ukrainoje suteikta laikinoji apsauga, galima darbinti be jokių leidimų, nereikia kreiptis į Užimtumo tarnybą.

2022 metais iš viso galima įdarbinti 1000 kvalifikuotų vaismedžių ir vaiskrūmių, daržininkystės, mišriosios gyvulininkystės ūkių darbininkų, grybų augintojų, melžimo įrangos operatorių, mechanizatorių, buldozerio ar ekskavatoriaus mašinistų.

Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, rugpjūčio mėnesį iš šios kvotos panaudotos tik 9. Taigi šalies ūkininkai dar gali supaprastinta tvarka įdarbinti 991 specialistą iš užsienio ir tam nereikės jokių leidimų.

Ūkininkai vis dar vangiai įdarbina darbuotojus iš užsienio. Tačiau padaugėjo darbuotojų, įdarbinimų sezoniniams darbams. Užimtumo tarnybos duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį sezoniniam darbui išduoti 407 leidimai dirbti Lietuvoje trečiųjų šalių piliečiams. Pernai tuo pačiu laikotarpiu išduoda 313 leidimų. Tokį darbą Lietuvoje dirbo užsieniečiai iš Ukrainos, Kirgizijos, Azerbaidžano. Sezoninį darbą Lietuvoje galima dirbti dirbti 6  mėnesius per bet kurį 12 mėnesių laikotarpį.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode