Sprogimas

Lietuvoje paženklintas kas penktas augintinis, likusių šeimininkus ministras ragina suskubti

penktasIš daugiau nei milijono Lietuvos gyventojų laikomų kačių ir šunų paženklintas vos kas penktas. Vis dėlto gyventojai šiemet savo augintinius ženklina ir registruoja aktyviau, mat nuo šių metų gegužės paženklinti augintinius tapo privaloma.

Įsigaliojus privalomam augintinių ženklinimui šių metų gegužę kačių buvo paženklinta ir užregistruota tūkstančiu, o šunų – net pustrečio tūkstančio daugiau negu tą patį mėnesį prieš metus.

Birželį skaičiai augo dar labiau - kačių paženklinta pusantro tūkstančio daugiau, o šunų –3,5 tūkst. daugiau nei tą patį vasaros mėnesį prieš metus.

Per penkis mėnesius nuo privalomo gyvūnų ženklinimo įsigaliojimo paženklinta beveik 12 tūkst. kačių, daugiau kaip 22 tūkst. šunų ir 30 šeškų.

Rugsėjo mėnesio duomenimis, iki šiol Lietuvoje daugiausia užregistruota šunų – 136 205, kačių – 62 738, o šeškų – 411.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas augintinių šeimininkus ragina neatidėlioti šių procedūrų – iki kitų metų gegužės visi augintiniai turi būti paženklinti ir užregistruoti.

„Gyventojai savo augintinius ženklina vis aktyviau, tačiau tempai galėtų būti ir didesni žinant, kad naminių augintinių Lietuvoje gali būti apie milijoną.

Kita vertus matyti, kad žmonės tampa vis atsakingesni ir supranta, kad augintiniui po oda įterpta mikroschema gali labai padėti, jei, pavyzdžiui, šis pasimestų. Neabejoju, kad ženklinimo mastai ir toliau augs, o tuos, kurie dar to nepadarė, kviečiu suskubti, neatidėlioti procedūros paskutinei dienai“, – sako žemės ūkio ministras K. Navickas.

Primename, kad katės, šunys ir šeškai, atvesti iki šių metų gegužės ir nepaženklinti mikroschemomis, privalo būti paženklinti iki ateinančių metų gegužės. Šią gegužę ir vėliau atvesti gyvūnai turi būti paženklinti per 4 mėnesius nuo jų atvedimo. Kitam savininkui ar laikytojui gali būti perduoti tik paženklinti ir registruoti gyvūnai.

Gyvūnų apsaugos ir teisių organizacija kartu su VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos”, Žemės ūkio ministerija bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba sukūrė interneto tinklalapį – www.pazenklinkmane.lt. Jame rasite arčiausiai esančius gyvūnų ženklinimo ir registravimo paslaugos teikėjus ir jų teikiamų paslaugų įkainius.

Daugiau informacijos apie augintinių ženklinimo statistiką galima rasti VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro tinklalapyje: www.vic.lt/gpsas-apskaita/uzregistruotu-gyvunu-augintiniu-ataskaitos/


ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode