Sprogimas

AB „ORLEN Lietuva“ analizuoja galimybę optimizuoti naftos perdirbimą

ORLEN Kapitalo Grupei priklausanti AB „ORLEN Lietuva“ kartu su Lietuvos Respublikos energetikos ministerija pasirašė ketinimų protokolą dėl nagrinėjamos galimybės investuoti į gilesnį naftos perdirbimą. Glaudesnis koncerno bendradarbiavimas su Lietuva – šiais metais įvykusio Daniel Obajtek, PKN ORLEN valdybos pirmininko susitikimo su Lietuvos Respublikos premjere Ingrida Šimonyte rezultatas.

Investicijos įgyvendinimas leistų padidinti didelio pelningumo produktų perdirbimą nuo esamų beveik 73 proc. iki daugiau kaip 86 proc. Tai reiškia, kad reikšmingai sustiprėtų AB „ORLEN Lietuva“ atsparumas makroekonominės aplinkos pokyčiams.

„AB „ORLEN Lietuva“ valdo vienintelę naftos perdirbimo produktų gamyklą Baltijos šalyse. Bendrovė atlieka strateginį vaidmenį užtikrindama energetinį saugumą šioje Europos dalyje. Mūsų prioritetas – stiprinti jos padėtį rinkoje, dėl to nuosekliai investuojame į jos plėtrą. Vertiname Lietuvos norą įsitraukti į esminį „ORLEN Lietuva“ ateities atžvilgiu projektą, naudingą ne tik ORLEN Grupei, bet ir Lietuvai. Investicijos į naftos perdirbimo gilumo didinimo proceso įdiegimą Mažeikių gamykloje padidintų bendrovės pelną ir sustiprintų jo stabilumą. Taip pat tai leistų kurti naujas darbo vietas,“ – teigė PKN ORLEN valdybos pirmininkas Daniel Obajtek.

Šių metų liepos 1 dieną AB „ORLEN Lietuva“ kartu su Lietuvos Respublikos energetikos ministerija pasirašė ketinimų protokolą dėl nagrinėjamo sprendimo investuoti į gilesnio naftos perdirbimo technologijas (bottom of barrel). Investicija leistų gaminti vertingesnius naftos perdirbimo produktus, pakeisiančius didelę sieros priemaišą turintį gudroną. Lietuvos pusė išreiškė pritarimą konversijos įrenginio projekto vystymui ir sutiko ieškoti būdų prisidėti prie konversijos įrenginio projekto įgyvendinimo. Pasirašytu ketinimų protokolu šalys susitarė glaudžiai bendradarbiauti suderinant tiek reikalingus teisinės bazės pakeitimus, tiek techninius ir praktinius logistikos aspektus, siekiant pasirengti ir užtikrinti sąlygas laiku įgyvendinti konversijos įrenginio projektą.

Vykdant analizuojamą giluminį naftos perdirbimą Mažeikių naftos perdirbimo produktų gamykloje jau įsigyta licencija bei parengtas šios investicijos bazinis projektas. Priėmus sprendimą dėl investavimo – projekto įgyvendinimas taptų didžiausia tokia investicija Lietuvos istorijoje. PKN ORLEN skaičiavimais, projekto įgyvendinimui prireiks maždaug ketverių metų.

AB „ORLEN Lietuva“ generuoja ženklią finansinę nauda ir atlieka svarbų vaidmenį ORLEN Grupėje. Šių metų pirmąjį ketvirtį AB „ORLEN Lietuva“ pajamos siekė 752,7 mln. JAV dol. Grynasis pelnas sudarė 23,6 mln. JAV dol., o EBITDA pagal LIFO metodiką – 17,9 mln. JAV dol. Geri AB „ORLEN Lietuva“ finansiniai rodikliai pasiekti įgyvendinant inovatyvius projektus, optimizuojant veiklas.

Perdirbamo naftos kiekio atžvilgiu, gamykla – perdirbanti apie 10 mln. tonų per metus – užima antrą vietą tarp ORLEN Kapitalo Grupės bendrovių. Tai vienintelė naftos perdirbimo produktų gamykla Baltijos šalyse. Užimama teritorija, kurioje nutiesta apie 2 tūkst. kilometrų vamzdynų, viršija tūkstančio hektarų plotą. Šioje naftos perdirbimo produktų gamykloje nuo jos įsteigimo buvo perdirbta apie 330 mln. tonų naftos. Mažeikiuose gaminami naftos produktai yra tiekiami ne tik Lietuvos rinkai, bet ir klientams Latvijoje, Estijoje bei Lenkijoje. 

AB „ORLEN Lietuva“ yra viena iš didžiausias pajamas gaunančių, daugiausiai mokesčių sumokančių ir produkcijos eksportuojančių Lietuvos strateginių įmonių. Taip pat bendrovė yra viena didžiausių regiono darbdavių. Šiuo metu bendrovėje dirba beveik 1500 darbuotojų, dar 4500 darbo vietų sukuriama aptarnaujančiose paslaugų ir subrangos įmonėse.

Bendrovės archyvo nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode