Sprogimas

Neįdiegusieji taršai mažinti skirtų priemonių negalės pradėti ūkinės veiklos

skirtuAplinkos ministerijos siūlymu planuojama sugriežtinti planuojančiųjų vykdyti ūkinę veiklą įmonių ir fizinių asmenų, gavusių taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) arba taršos leidimus aplinkosauginę kontrolę. Jie negalės pradėti ūkinės veiklos, jeigu neatitiks leidimuose nustatytų sąlygų, nebus įdiegę numatytų taršos mažinimo priemonių, privalomų iki veiklos pradžios. Tai numato ministerijos parengtas Planuojamos ūkinės veiklos objekto patikrinimo prieš eksploatavimo pradžią tvarkos projektas. 

Organizuoti patikrinimus planuojama pavesti Aplinkos apsaugos agentūrai (AAA). AAA atstovai turės įvertinti, ar įmonė, fizinis asmuo planuojamame eksploatuoti ūkinės veiklos objekte sumontavo įrangą, atitinkančią aplinkosauginius reikalavimus, ar įgyvendino sprendime dėl planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkaiar atrankos dėl poveikio aplinkai vertinimo išvadoje nustatytas sąlygas, ar numatė priemones, skirtas neigiamam poveikiui aplinkai sumažinti ar kompensuoti. 

Tai leistų užtikrinti, kad būtų eksploatuojami tik aplinkosaugos reikalavimus atitinkantys ūkinės veiklos objektai. Atsakingos institucijos iki šiol nebuvo įpareigotos organizuoti tokius patikrinimus. Todėl ne visuomet buvo laikomasi aplinkos kokybės normų, nustatytų reikalavimų oro taršai, kvapų, triukšmo sklaidai, dulkėtumui mažinti ir kt. Pasitaikydavo atvejų, kai pažeidimai būdavo aptinkami tik Aplinkos apsaugos departamentui (AAD) tikrinant jau vykdantį veiklą ūkio subjektą arba kai gyventojai, bendruomenės imdavo skųstis.

Numatyti du patikrinimo būdai – vykstant į ūkinės veiklos objektą ir nevykstant į jį, nustatomi kriterijai, kokiais atvejais jie taikomi. AAA į patikrinimą turės teisę kviesti AAD, kuris vėliau kontroliuos jau eksploatuojamą ūkinės veiklos objektą, taip pat Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, kuris leidimuose nustato triukšmo ir kvapų valdymo sąlygas, be to, AAA galės informuoti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą apie planuojamą ūkinės veiklos objekto eksploatavimo pradžią ir numatomą patikrinimą. 

AAA turės priimti sprendimą, ar ūkinės veiklos objektas atitinka leidime nustatytas sąlygas, ir tik tada įmonė ar fizinis asmuo galės pradėti ūkinę veiklą. Sprendimas bus priimamas, tik gavus kitų patikrinime dalyvavusių institucijų išvadas ir įsitikinus, kad įgyvendintos leidime nustatytos privalomos sąlygos.

Minėtoji Tvarka parengta, atsižvelgus į Aplinkos apsaugos įstatymo pasikeitimus, kurie įsigalios rugpjūčio 1 d. Jais nustatyta, kad aplinkos ministro įgaliota institucija, prieš fiziniam ar juridiniam asmeniui pradedant eksploatuoti ūkinės veiklos objektą ir vykdyti ūkinę veiklą, turi patikrinti, ar įgyvendintos iki ūkinės veiklos pradžios privalomos TIPK arba taršos leidime nurodytos sąlygos. 

Pastabas ir pasiūlymus dėl Planuojamos ūkinės veiklos objekto patikrinimo prieš eksploatavimo pradžią tvarkos projekto galima teikti iki liepos 16 d. el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..">Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode