Parama dėkojame




Sprogimas

Tūkstančiai lašišų ir šlakių papildė Lietuvos upes

slakiuLašišos ir šlakiai – ko gero, yra labiausiai trokštamas žvejų laimikis. Siekiant pagausinti lašišinių žuvų išteklius Lietuvos vidaus vandenyse, šiomis vertingomis žuvimis buvo praturtinti Lietuvos upių – Neries, Šventosios, Žeimenos, Dubysos, Minijos, Jūros, Bartuvos ir pajūrio Šventosios – baseinai.

Šiemet į Lietuvos upes išleista beveik 330 tūkst. lašišinių žuvų: 174 tūkst. lašišų ir 155,5 tūkst. šlakių.

Iki 1960 m. lašišos Lietuvos vandenyse buvo verslinės žuvys ir jų kasmet buvo sugaunama po 3–4 tonas, vėliau laimikiai labai sumažėjo, o nuo 1981 m. jos įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą.

Pastarųjų metų mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad lašišinių žuvų daugėja. Tam įtakos turėjo ir Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos indėlis.

Į šalies upes išleistos lašišinės žuvys dirbtiniu būdu išveistos ir paaugintos Žuvininkystės tarnybos Rytų regiono žuvivaisos skyriuje Žeimenoje. Būtent čia 1965 m. buvo sėkmingai pradėti vykdyti lašišų ir šlakių veisimo ir auginimo darbai. Lašišos buvo auginamos iki lytinio subrendimo, tada paimami ir inkubuojami jų ikrai. 1998 m., padedant specialistams iš Danijos, buvo pastatytas lašišinių žuvų cechas su inkubatoriumi ir veisimo bei paauginimo cechais. 2006 m. pastatytas atskiras šlakių veisimo ir paauginimo cechas.

Iki šiol Rytų regiono žuvivaisos skyriuje Žeimenoje dirbantys specialistai rūpinasi, kad Lietuvos upėse netrūktų lašišinių žuvų. Kasmet išauginama ir į vidaus vandenis išleidžiama iki 0,5 milijono šių žuvų. 

Sėkmingai įgyvendinus lašišų išteklių atkūrimo programas, jos išbrauktos iš Lietuvos raudonosios knygos saugomų rūšių sąrašo, tad žvejai gali vis dažniau mėgautis išties įspūdingu laimikiu.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode