Sprogimas

Gaminančių elektros vartotojų – jau 10 tūkstančių

gaminGaminančių elektros vartotojų skaičius Lietuvoje jau perkopė 10 tūkst., ir vien per pirmuosius keturis šių metų mėnesius jie pagamino daugiau elektros energijos nei per visus 2019 m. 

„Vyriausybės programoje numatyta, kad iki 2030 m. kas trečias namų ūkis savo reikmėms elektrą gamintųsi pats, taigi tokių vartotojų šalyje būtų daugiau nei 500 tūkst. Siekiame didinti vietinę generaciją iš atsinaujinančių šaltinių, tas gyventojai ir verslas toliau bus skatinami tapti gaminančiais vartotojais, mažinsime biurokratines kliūtis, kursime patrauklesnę motyvacinę sistemą, taip užtikrindami ilgalaikį tikslą – kas trečias Lietuvos elektros vartotojas energija apsirūpins savarankiškai“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Bendra gaminančių vartotojų ir nutolusių gaminančių vartotojų įrengtoji galia jau siekia 105,69 MW, ir gali užtikrinti, kad šalyje per metus būtų pagaminama 110 MWh elektros energijos. Valstybė sieks, kad iki 2025 įrengtoji galia siektų 1 GW.

Šiuo metu vidutiniškai per savaitę šalyje yra įrengiama apie 150 saulės elektrinių, kurių vidutinis dydis yra 10 kW. Daugiausia gaminančių vartotojų šiuo metu yra Vilniaus, Kauno ir Marijampolės miestuose.

Valstybė į gaminančių vartotojų plėtrą jau investavo beveik 42 mln. eurų: nuo 2019 m. iki šios dienos apie 36 mln. eurų parama buvo skirta gyventojams, kurie įsirengė saulės elektrines patys, beveik 6 mln. eurų skirta gyventojams, kurie elektrines įsigijo iš saulės elektrinių parkų.

„Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ įgyvendina pokyčius, kad prisijungti ir tapti gaminančiu vartotoju būtų patogiau, paprasčiau ir greičiau. Džiaugiamės vis greičiau augančiu gyventojų ir verslo susidomėjimu įsirengti atsinaujinančių energijos šaltinių – saulės ar vėjo – jėgainę. Visame energetikos sektoriuje vyksta reikšminga transformacija, natūraliai ji sukelia reikšmingus iššūkius, kuriuos reikia lanksčiai įveikti. Siekiame ir turime būti pasirengę atsinaujinančių išteklių plėtros įgalinimui“ – sako ESO generalinis direktorius Mindaugas Keizeris.

Iki 2027 m. į gaminančių vartotojų plėtrą šalyje planuojama investuoti dar 164,5 mln. eurų iš ES fondų lėšų. Taip pat papildomai į skirstomojo tinklo plėtrą ESO planuoja investuoti 230-290 mln. eurų iki 2029 m.

Šiuo metu gaminančiu vartotoju tapti gali tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys. Taip pat saulės elektrinę galima įsirengti tiek savo vartojimo vietoje (pvz., ant stogo), tiek įsirengti ar įsigyti nutolusią saulės elektrinę.

Energetikos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode