Sprogimas

Niūriaspalviui auksavabaliui išsaugoti – dirbtinės drevės istorinėje buveinėje

Lietuvos zoologijos sodo entomologė Kristina Guzaitienė vienintelė Lietuvoje ir viena iš nedaugelio Europoje sėkmingai dirbtinėmis sąlygomis išaugino 324 niūriaspalvio auksavabalio, visame žemyne nykstančio ir saugomo vabalo,lervas. Vakar 160 šių lervų apgyvendinta dirbtinėse drevėse Verkių regioniniame parke.Tikimasi, kad joms virtus vabalais šiame parke bus atkurta išnykusi niūriaspalvių auksavabalių populiacija. Likusios lervos tęs savo vystymosi ciklą Lietuvos zoologijos sode.

Prieš metus Kauno ąžuolyne ant medžių, kurie atrodė tinkami niūriaspalviams auksavabaliams gyventi, buvo iškabintos 7 feromoninės gaudyklės, kuriomis pagauta 15 šių vabalų. Jie buvo apgyvendinti dėžėse su specialiai paruoštu substratu iš ąžuolo trūnėsių ir lapų. Po žiemos tose dėžėse, kuriose šie vabalai gyveno ir veisėsi, aptiktos 324 įvairaus dydžio lervos.

Niūriaspalvis auksavabalis yra indikatorinė, skėtinė rūšis. Tad išsaugodami šį vabalą, išsaugosime ir kitas rūšis, kurioms reikalingi seni drevėti medžiai. Manoma, kad su senaisiais drevėtaisiais ąžuolais susiję apie 700 vabzdžių rūšių.

Aplinkos ministerijos informacija ir nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode