Parama dėkojame




Sprogimas

Apleistų žemės sklypų savininkai juos sutvarkyti turi laiko iki liepos 1 d.

Agnė Matelė

Iki liepos 1 d. apleistų žemės sklypų savininkai dar gali susitvarkyti savo sklypus ir išvengti ir didesnių žemės mokesčių. 

Mažeikių rajone apleisti žemės sklypai apmokestinami 4 proc. žemės mokesčio ir žemės nuomos mokesčio už valstybinę žemę tarifu.

 

Į apleistų žemės sklypų sąrašus įtraukiami neprižiūrimi žemės sklypai. Žemės sklypas apleistas, kai yra vienas ar keli iš šių požymių: sklype formuojamas sąvartynas, sklype laikomos (išskyrus tam skirtas vietas) statybinės ir (ar) teršiančios aplinką medžiagos ar daiktai (akivaizdžiai netvarkingos, techninių reikalavimų neatitinkančios transporto priemonės, jų dalys, nenaudojami statybiniai vagonėliai, laikinieji statiniai ir pan.), kaupiamos šiukšlės, padrikai išpiltas statybinis laužas, sklypas apaugęs krūmais, sumedėjusiais augalais (išskyrus želdinius), avarinės būklės medžiais, nešienaujamas, nešienauta žolė išdegusi, ir panašiai.

Žemės sklypai turi būti naudojami, prižiūrimi ir tvarkomi taip, kad jie būtų tinkami naudoti pagal pagrindinę žemės naudojimo paskirtį ir naudojimo būdą, nesvarbu, ar tai būtų žemės ūkio paskirties žemė, ar kitos paskirties (gyvenamųjų namų, pastatų teritorijų, komercinės paskirties, visuomeninės paskirties teritorijų, rekreacinių ir pan. teritorijų) žemė.

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) siūlo žemės sklypų savininkams pagal atnaujintą Lietuvos Respublikos teritorijos apleistų žemių erdvinių duomenų rinkinį pasitikrinti, ar jų valdomuose žemės sklypuose nėra nustatytų apleistų žemės ūkio naudmenų plotų. Iki liepos 1 d. savininkai dar gali susitvarkyti nustatytus apleistus plotus, o apie tai pranešę VĮ Valstybės žemės fondui, – išvengti ir didesnių žemės mokesčių. Taip pat žemės savininkai raginami kreiptis į VĮ Valstybės žemės fondą dėl pastebėtų neatitikčių bei netikslumų.

Pagal pranešimus apie nustatytų apleistų žemės ūkio naudmenų plotų netikslumus bei pasikeitimus, gautus iki liepos 1 d., bus tikslinamas LR teritorijos apleistų žemių erdvinių duomenų rinkinys, kuris taip pat naudojamas ir žemės mokesčiui apskaičiuoti. Primename, kad nustatytiems apleistų žemės ūkio naudmenų plotams gali būti taikomas didesnis žemės mokesčio tarifas (iki 4 procentų žemės mokestinės vertės). LR žemės mokesčio įstatyme nustatyta tvarka žemės mokesčio tarifus tvirtina savivaldybių tarybos.

Atkreipiame dėmesį, kad pranešimai apie nustatytų apleistų žemės ūkio naudmenų plotų duomenų netikslumus, gauti po kalendorinių metų liepos 1 d., naudojami tik kitų metų apleistų žemės ūkio naudmenų plotų duomenims atnaujinti ir žemės mokesčiui apskaičiuoti.

Informuojame, kad atnaujinta informacija apie apleistus žemės ūkio naudmenų plotus paskelbta:

Pranešimai apie netikslumus ir pasikeitimus VĮ Valstybės žemės fondui gali būti teikiami:
  • naudojantis Lietuvos erdvinės informacijos portalo elektroninėmis paslaugomis www.geoportal.lt/az;
  • paraiškų priėmimo informacinės sistemos interneto svetainėje paseliai.vic.lt;
  • tiesiogiai (asmeniškai arba per įgaliotą asmenį) arba registruotu laišku Valstybės žemės fondui, adresu Konstitucijos pr. 23 (A korpusas), LT-08105 Vilnius, el paštu – Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., arba tel. 8 682 36 302.

Apleista žemė –  tai sumedėjusiais augalais (išskyrus želdinius) apaugę žemės plotai, nustatyti nuotoliniais kartografavimo metodais.

Apleistų žemės sklypų Mažeikių rajone patikrinimai vyks liepos mėnesį.

Mazeikiai.lt nuotrauka

MS-34

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode