Parama dėkojame




Sprogimas

Augo lietuviškų gyvūninės kilmės maisto produktų eksportas

Nepaisant COVID-19 pandemijos, Lietuvos gamintojai per keturis šių metų mėnesius eksportavo 14 proc. daugiau gyvūninės kilmės produkcijos nei tuo pačiu laikotarpiu 2019 metais. Lietuva šiais metais iš viso jau eksportavo daugiau kaip 76 tūkst. t mėsos, pieno, žuvies, kiaušinių bei jų produktų.

Europoje ir visame pasaulyje itin vertinamos lietuviškos jautienos eksportas, palyginti su tuo pačiu praėjusių metu laikotarpiu, padidėjo 3 proc. Daugiausia jautienos eksportuota į Norvegiją (446 t) ir Ukrainą (250 t). Suderinus veterinarinio sertifikato dėl jautienos eksporto į Kiniją reikalavimus, į šią didžiulę rinką šiemet jau sėkmingai eksportuotos 6 jautienos produktų siuntos, t. y. daugiau kaip 150 t.

Šiais metais stebimas visų mėsos gaminių eksporto augimas – palyginti su  2019 m. sausio–balandžio mėnesiais, jis padidėjo 23 proc. Eksporto augimą daugiausiai lėmė į Kirgiziją eksportuotos 98 tonos produkcijos bei padvigubėję mėsos gaminių eksporto kiekiai į Japoniją (72,4 t) ir Jungtines Amerikos Valstijas (71,3 t).

Per pirmuosius keturis mėnesius Lietuvos gamintojai eksportavo daugiau kaip 35 tūkst. tonų pieno produktų. Tai net 27 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį 2019-aisiais. Šioje lietuviškų produktų grupėje labiausiai išaugo grietinėlės, sviesto, sūrių, pieno išrūgų, maistinių pieno miltų ir kt. eksporto kiekiai.

Iš Lietuvos daugiausia pieno produktų buvo išvežta į Kazachstaną (beveik 4 tūkst. t), JAV (2 tūkst. t), Alžyrą (2 tūkst. t), Malaiziją (beveik 3 tūkst. t), Saudo Arabiją (3,6 tūkst. t), Vietnamą (1,6 tūkst. t) ir kitas šalis.

Šiais metais aktyviai savo produkciją eksportavo ir žuvies produktų gamintojai, žuvies bei jos gaminių eksportas išaugo 11 proc. Per keturis mėnesius eksportuota daugiau kaip 37 tūkst. t žuvies ir jos gaminių, tuo tarpu 2019 m. –33,7 tūkst. t. Pagrindinėmis eksporto rinkomis išlieka Ukraina ir Moldova.

Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informaciją.

Žemės ūkio ministerijosnuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode