Sprogimas

Ekologiškai ūkininkaujantiems – geros žinios

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), remdama aplinkai palankiu būdu ūkininkaujančius ir siekdama užtikrinti Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos  (KPP) priemonės „Ekologinis ūkininkavimas“ įgyvendinimą, pakeitė šios priemonės įgyvendinimo taisykles. Numatyta ne tik galimybė pareiškėjams pratęsti esamus įsipareigojimus dar vieneriems metams, bet ir atsisakyta kai kurių perteklinių reikalavimų bei sankcijų taikymo.

Paraiškos pagal KPP priemonę „Ekologinis ūkininkavimas“ buvo renkamos iki  2015–2016 m. Nuo 2017 m. dėl lėšų trūkumo naujų paraiškų rinkimas buvo sustabdytas. Žemės ūkio ministerijai perskirsčius KPP lėšas ir Europos Komisijai tam pritarus, ekologiškai ūkininkaujantieji šiemet papildomai sulauks net 38 mln. Eur.

Pernai žemdirbiams, 2015 m. pateikusiems paraiškas pagal priemonę, baigėsi 5 metų trukmės įsipareigojimų laikotarpis. Pakeitusi KPP priemonės „Ekologinis ūkininkavimas“ taisyklių nuostatas, susijusias su tinkamumo finansuoti sąlygomis, ŽŪM numatė galimybę pareiškėjams savanoriškai pratęsti esamus įsipareigojimus dar vieneriems metams.

Bendras įsipareigojimų laikotarpis pagal priemonės veiklas „Parama perėjimui prie ekologinio ūkininkavimo“ ir „Parama ekologiniam ūkininkavimui“ negali būti trumpesnis kaip 5 metai ir ne ilgesnis kaip 6 metai.

Nemažai pareiškėjų, kuriems baigėsi 5 metų įsipareigojimų laikotarpis, 2019 m. negavo paramos dėl įsėlio reikalavimo nevykdymo ir atitinkamai pritaikytos sankcijos. Atsižvelgiant į tai, taisyklėse numatyta pareiškėjams, 2020 m. tęsiantiems įsipareigojimus pagal priemonę dar vienerius metus, netaikyti sankcijos ir reikalavimo dėl daugiamečių žolių įsėlio auginimo, atitinkamai 6 įsipareigojimų metais jiems išmokant kompensacines išmokas, atsižvelgiant į deklaruotus ir augintus pasėlius.

Siekiant visiems paramos gavėjams suvienodinti sąlygas dėl žaliojo pūdymo atitikimo daugiamečių žolių įsėlio reikalavimui, patikslintos taisyklių nuostatos, nustatant, jog pūdymo atitiktis įsėliui bus taikoma nuo 2015 m. pateiktoms paraiškoms.

Sušvelninat sankcijas, taisyklės papildytos nuostata dėl išimties taikymo, kai įsipareigotas plotas yra sumažinamas ne dėl pareiškėjo kaltės. Nebus reikalaujama grąžinti visos išmokėtos paramos, jei bus nutraukti įsipareigojimai nepasibaigus įsipareigotam laikotarpiui, kai nuomojamos ar panaudos sutarties pagrindu valdomos privačios žemės nuomos ar panaudos sutartis nutraukiama nuomotojo iniciatyva arba nepratęsiama, suėjus nuomos terminui.

Primename, kad 2020 metais KPP priemonės „Ekologinis ūkininkavimas“ paraiškos priimamos kartu su tiesioginių išmokų paraiškomis žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo metu.

Daugiau informacijos:  

https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/538f2fb0893b11eab005936df725feed

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode