Parama dėkojame




Nuo šiandien nebegalima gaudyti šamų

 

Nuo lapkričio 1 d., iki balandžio 1 d. pagal Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimus draudžiama gaudyti šamus. Ši nuostata padeda aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams veiksmingiau kovoti su pažeidėjais, neleistinais žvejybos būdais gaudančiais šamus.

Brakonieriai šias šaltuoju metų laiku labai vangiai besimaitinančias žuvis ne viliodavo masalu, o tiesiog naudodamiesi kabliais stengdavosi juos užkabinti už bet kurios kūno vietos kertamaisiais smūgiais.

Žinodami duobes, į kurias žiemoti susirenka šamai, brakonieriai tokiu neleistinu žvejybos būdu sugaudavo daug šių žuvų, o dar daugiau sužalodavo. Tačiau dabar už bet kokiu būdu nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 1 d. sugautus šamus baudžiama iki 300 eurų bauda, o žvejybos įrankiai, valtys ir kitos žvejybos priemonės konfiskuojami. Be to, pažeidėjas turi atlyginti gamtai padarytą žalą – sumokėti po 290 eurų už kiekvieną sugautą šamą.

Šamas – didžiausia Lietuvos vandenų žuvis. 2008 metais Kauno mariose buvo sugautas 230 cm ilgio ir 83 kg svorio šamas, o Rusnėje žvejai verslininkai buvo sugavę net 95 kg šamą. Šamui užaugti iki tokio dydžio Lietuvos vandenyse gali prireikti apie 50-70 metų.

Aplinkos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode