Sprogimas

Šalies vandens telkinių labui – didesni reikalavimai individualiam nuotekų valymui

 

Dėl taršos azoto ir fosforo junginiais prastėja tiek šalies vidaus vandenų, tiek Baltijos jūros būklė, didėja jų eutrofikacija. Šiai taršai mažinti skiriamos Nuotekų tvarkymo reglamento pataisos, kurias rengia Aplinkos ministerija.

Pataisomis numatoma padidinti reikalavimus individualiam nuotekų valymui. Aplinkos ministerijos duomenimis, nuotekas individualiuose įrenginiuose tvarko 26 proc. šalies gyventojų. „Bus nustatyta, kad individualiam namui skirti nuotekų valymo įrenginiai turi šalinti ne tik organinius teršalus, kaip ligi šiol, bet ir azoto bei fosforo junginius. Šių junginių šalinimas mažuosiuose valymo įrenginiuose padės gerinti šalies vandenų būklę, aplinkos kokybę“, – sako aplinkos viceministras Dalius Krinickas.

Patikslintas Nuotekų tvarkymo reglamentas turėtų įsigalioti 2019 m. lapkričio 1 d. Naujiems reikalavimams užtikrinti iki šios datos įrengtiems individualiems valymo įrenginiams, valantiems iki 5 kubinių metrų nuotekų per dieną, planuojama taikyti pereinamąjį dešimties metų laikotarpį – iki 2029 m. gruodžio 31 d.

Pažymėtina, kad mažieji nuotekų valymo įrenginiai laikytini statybos produktais, kurie prieš pateikiant juos į rinką turi būti išbandomi notifikuotose laboratorijose. Patikrinti ir paženklinti įrenginiai gali būti platinami visoje Europos Sąjungoje, nesvarbu, kurios šalies notifikuota laboratorija juos išbandė ir išdavė bandymų protokolus. Tai vienas iš esminių reikalavimų, kuriuos turi įgyvendinti gamintojai, norėdami parengti ir pateikti įrenginio eksploatacinių savybių deklaraciją, paženklinti jį CE ženklu.

Aplinkos ministerija rekomenduoja gyventojams, kurie jau įsirengė ar planuoja įsirengti individualius nuotekų valymo įrenginius, atkreipti dėmesį, kad perkamas įrenginys būtų paženklintas CE ženklu ir kad jo gamintojas ar platintojas pateiktų eksploatacinių savybių deklaraciją. Nuotekų valymo įrenginių tiekimą rinkai kontroliuoja Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Aplinkos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode