Sprogimas

Kaimo paramai atveriami vis patrauklesni keliai

 

Kaimo plėtros programos (KPP) prioritetuose šiemet išlieka parama mažiesiems ūkiams, verslams, gyvulininkystei. Viena iš naujovių ta, kad investicijos į žemės ūkio valdas bus labiau orientuotos į pastatų statybą.

Parama mažiesiems

Labiausiai paramos reikia mažiesiems ūkiams, nes jie neturi daug savų lėšų plėtrai. „Džiugu, kad priemonės veiklos sritis „Parama smulkiesiems ūkiams“ sulaukė didžiulio susidomėjimo. Šiai veiklos sričiai įgyvendinti 2014–2020 m. skirtos beveik 12 mln. Eur lėšos jau panaudotos, todėl buvo priimtas sprendimas papildomai skirti  dar 15 mln. Eur. Ši veiklos sritis – viena patraukliausių, kadangi paramos intensyvumas  siekia net 100 proc., o paramą galima gauti ne tik žemės ūkio technikai, įrangai ar gamybinių pastatų statybai,  bet ir ūkiniams gyvūnams, daugiamečiams augalams, statybinėms medžiagoms įsigyti“, – aiškina Kaimo plėtros departamento direktorė Jurgita Stakėnienė.

Iniciatyvos netrūksta

Direktorė džiaugiasi, kad žemdirbiai ir kiti kaimo gyventojai nestokoja iniciatyvos ir aktyviai teikia paraiškas. „Įsipareigojimams pagal 2017 m. gautas paraiškas skirta 327,7 mln. eurų“, – sako ji. Populiariausia išlieka sritis – „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“,  2017 m. sulaukta net 880 paraiškų. Taip pat daug  paraiškų gauta pagal tokias investicines priemones, kaip „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ ir „Parama asbestinių stogų dangos keitimui”.

Nuo 2017 m. pagal priemonę „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ pareiškėjams sudaryta galimybė įsigyti naudotus traktorius. Nuo 2018 m. tokią galimybę planuojama suteikti ir pagal veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“.

Nuo 2014 m. iki 2017 m. pabaigos jau visiškai užbaigti arba dar įgyvendinami tokie projektai: modernizuojamos 2 688 žemės ūkio valdos (planas – 5 324); remiami 2 524 smulkūs ūkiai (planas – 2 780); įgyvendinamas 41 perdirbimo įmonių modernizavimo ar restruktūrizavimo projektas (planas – 64); parama teikiama 867 jauniesiems ūkininkams įsikurti (planas – 1 390).

Sėkmingai įgyvendinama subalansuota teritorinė kaimo ekonomikos ir bendruomenių plėtra – patvirtinta parama pakeisti 2 790 asbesto stogų dangas, suteikta parama vietiniams keliams tiesti pagal 118 projektų. Projektai bus baigti 2018 m.

Labai svarbi kaimo plėtros sritis yra tausojantis gamtos išteklių valdymas ir klimato politikos veiksmai. Tam kasmet apie 3 tūkst. ekologinių ūkių išmokama parama už ekologinį ūkininkavimą 220 tūkst. ha plote. Už įsipareigojimus, susijusius su agrarine aplinkosauga ir klimatu, kasmet apie 5 tūkst. pareiškėjų išmokama parama beveik už 40 tūkst. ha,  pagal 4 tūkst. paraiškų išmokama parama už daugiau kaip 28 tūkst. ha „Natura 2000“ teritorijose. Kasmet pagal daugiau nei 74 tūkst. paraiškų mokamos išmokos už ūkininkavimą tose vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių – už 1,15 mln. ha, taip pat išmokama parama už beveik 25 tūkst. ha mišku apželdinto ploto.

Nauja kryptis

Šiemet ketinama labiau aktyvinti kitas paramos kryptis. „Iki šiol investicijos į žemės ūkio valdas daugiausia buvo skirtos  žemės ūkio technikai įsigyti, dabar daugiau dėmesio skirsime statyboms kaime“, – teigia Kaimo plėtros departamento direktorė.

„Už šią paramą bus galima statyti ne tik naujas fermas, bet ir kitus reikalingus statinius. Tikimės, kad tai paskatins gyvulininkystės plėtrą, mūsų siekis – išsaugoti šią šaką“, – tvirtina J. Stakėnienė.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode