Sprogimas

Senieji metai baigiasi, afrikinis kiaulių maras – ne

Afrikinis kiaulių maras (AKM), apėmęs pusę Lietuvos teritorijos, nė nesiruošia trauktis. Nuo šių metų pradžios laukinėje gyvūnijoje AKM patvirtintas 1 096 vietose 1 934 šernams (221 sumedžiotam ir 1 713 nugaišusių). Tai rodo, kad medžiotojai turi būti aktyvesni, o kiaulių laikytojai išlikti budrūs ir laikytis biologinės saugos tvartuose reikalavimų.

AKM nesirenka metų laiko – šia liga bet kada gali užsikrėsti bet kuri kiaulė. Šiuo metu iš 60 šalies savivaldybių AKM tarp laukinių arba naminių gyvūnų nustatytas 28 savivaldybėse. Naujausia teritorija – Keturvalakių seniūnija (Vilkaviškio rajono sav.), kurioje sumedžiotas AKM užsikrėtęs šernas.

Afrikinio kiaulių maro situacija nėra palanki ir kaimyninėse valstybėse. Lenkijoje šiais metais nustatyta 451, Latvijoje – 806, Estijoje – 571 AKM užkrato vieta. Liga diagnozuota jau ir Kaliningrado srityje.

Nors šernų populiacija jau akivaizdžiai sumažėjusi, tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai konstatuoja, kad prie to didžiąja dalimi prisidėjo pats AKM, o ne medžiotojai. Tai liudija ir statistiniai duomenys: paskutinę lapkričio savaitę 98 vietose (daugiausia – Anykščių, Širvintų, Ukmergės rajonų savivaldybėse) rastos 158 šernų gaišenos ir sumedžiota 16 šernų. Atlikti laboratoriniai tyrimai AKM diagnozę patvirtino visiems šernams. Specialistai atkreipia dėmesį į tai, kad būtent dabar, prasidėjus žiemai, pats tinkamiausias laikas medžioklei ir ragina medžiotojus būti aktyviems.

Kadangi ši liga nesitraukia, todėl taikomos priemonės turi būti ilgalaikės. Siekiant įveikti AKM, nuolat informuojama visuomenė ir žemdirbiai, atliekamas šviečiamasis darbas telkiant įvairių institucijų atstovus. Vyriausybės lygiu įkurta darbo grupė nuolat rengia susitikimus, kuriuose pasiūlymus teikia Žemės ūkio, Aplinkos ministerijų, savivaldybių, medžiotojų asociacijų atstovai.

Visi sutinka, kad ypač didelė problema – mažuose ūkiuose laikomos kiaulės. VMVT duomenimis, šiuo metu Lietuvoje daugiau kaip 16 tūkst. neverslinių ūkių laikoma nuo 1 iki 10 kiaulių. Nepaisant visų pastangų, daugelis jų sunkiai įgyvendina biologines saugos priemones. Kai kurie ūkininkai tampa sąmoningesni tik sužinoję apie nustatytą AKM kaimyno tvarte, kai kyla grėsmė pačiam prarasti savo kiaules. Tokiuose ūkiuose šiemet nustatyti 28 AKM židiniai (Druskininkų, Varėnos, Lazdijų, Kėdainių, Biržų, Panevėžio, Pasvalio, Anykščių, Ukmergės ir Šalčininkų r.), dar 2 židiniai patvirtinti versliniuose ūkiuose (Jonavos ir Šalčininkų r.)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode