Sprogimas

Kormoranų gausos reguliavimas Lietuvoje – specialistų akimis

 

Trečiadienį, spalio 11 d., 10 val.  Saugomų teritorijų nacionaliniame lankytojų centre (Antakalnio g. 25, Vilnius) kviečiama konferencija didžiojo kormorano gausos reguliavimo priemonėms ir efektyvumui aptarti.

Kormoranai – daug diskusijų pastaraisiais metais įvairiose Europos šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, kelianti paukščių rūšis. Sparčiai augantis jų skaičius pasiekė tokią ribą, kai jų gausa pradėjo daryti nepageidaujamą poveikį žuvų ištekliams, sukėlė neigiamą žvejų, miškininkų ir dalies visuomenės požiūrį į šią rūšį.

Mūsų šalyje didžiausiose perinčiose kormoranų kolonijose jau daugiau kaip dešimtmetį taikomos priemonės jų gausai reguliuoti, o pastaraisiais metais šis reguliavimas vyksta pagal  aplinkos ministro 2013 m. patvirtintą planą. Tačiau dėl šių priemonių, ypač dėl taikomų Juodkrantės kolonijoje, kartais nuo karto kyla diskusijų bangos, nuspalvintos įvairiausiais požiūriais ir vertinimais.

Konferencija spalio 11 d. kviečiama siekiant į kormoranų gausos reguliavimą pažvelgti specialistų akimis. Šių paukščių teisinį statusą Lietuvoje ir ES apžvelgs Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento direktoriaus pavaduotojas Algirdas Klimavičius. Pranešimą apie didžiojo kormorano perinčios populiacijos būklę mūsų šalyje, jos perspektyvas ir galimas valdymo priemones skaitys ornitologas Liutauras Raudonikis. Su šios populiacijos valdymo priemonių taikymo patirtimi Lietuvoje supažindins gamtininkas Vytautas Knyva. Apie tai, kas vyksta miške po kormoranų lizdais, kalbės dr. Jurga Motiejūnaitė iš Gamtos tyrimų centro. Juodkrantės sengirės išsaugojimo ir atkūrimo problemas gvildens prof. Edvardas Riepšas. Didžiojo kormorano populiacijos būklę Aukštaitijos nacionaliniame parke aptars šio parko vyriausiasis specialistas Algirdas Panavas. Konferencija baigsis jos dalyvių diskusija.

Viešųjų ryšių skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode