Sprogimas

Lietuva kreipėsi į Europos Komisiją dėl pagalbos žemdirbiams

 

Vyriausybei paskelbus ekstremalią situaciją visoje šalyje, ketvirtadienį ji kreipėsi į Europos Komisiją, prašydama padengti nuo liūčių nukentėjusių žemdirbių nuostolius.

Premjero atstovas Tomas Beržinskas BNS patvirtino, kad laiškas Komisijai išsiųstas ketvirtadienį ryte.

„Labiausiai nukentėjusiems ūkiams gresia bankrotas, kasdien iš savivaldybių siunčiami vis nauji pranešimai apie ūkininkų patiriamus nuostolius. Dėl susidariusios kritinės situacijos prašome Europos Komisijos, atsižvelgiant į Europos Sąjungos teisės aktuose numatytas galimybes ir priemones (kurios padėtų likviduoti gamtinių stichijų padarinius) iš ES biudžeto skirti paramą nuo liūčių nukentėjusiems ūkininkų nuostoliams kompensuoti“, – rašoma premjero kreipimesi į EK vadovą. 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį Taline sakė gavusi EK pirmininko Jeano-Claude‘o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) patikinimą, kad „kažkokia parama tikrai bus“.

Pirminiais Žemės ūkio ministerijos duomenimis, nuostoliai dėl liūčių gali siekti apie 40 mln. eurų, tačiau Žemės ūkio rūmai skaičiuoja, kad jie gali siekti daugiau nei 200 mln. eurų.

Rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais Lietuvoje iškrito maždaug dvigubai daugiau kritulių nei metinė jų norma. Apsemti ar neįvažiuojami plotai sudaro virš 140 tūkst. hektarų žemės, kai kuriose savivaldybėse nenuimta daugiau kaip 50 proc. derliaus.

Autorius: Artūras Ketlerius

Vilnius, spalio 5 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode