Parama dėkojame




Indijos pareigūnų vizitas gali plačiau atverti vartus Lietuvos grūdų ir žirnių eksportuotojams

 

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) kvietimu lankosi Indijos ekspertų delegacija, kuri domisi žirnių ir kitų  grūdinių kultūrų pasėlių priežiūra, derliaus sandėliavimo sąlygomis bei  kenksmingųjų organizmų kontrole. Indijos ekspertai siekia įsitikinti, kad Lietuvos grūdų augintojų, sandėliuotųjų, grūdais prekiaujančių ūkio subjektų  ir Valstybinės augalininkystės tarnybos (VATŽŪM) pastangos yra pakankamos, užtikrinant aukštą eksportuojamų grūdų kokybę.

Per  tris vizito dienas svečiai lankysis Žemės ūkio ministerijoje, Valstybinėje augalininkystės tarnyboje  prie Žemės ūkio  ministerijos, fitosanitarinių tyrimų laboratorijoje, Klaipėdos jūrų uoste, susitiks su Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos atstovais bei ūkininkais.

Žemės ūkio gaminių eksportas tampa svarbiausia Lietuvos prekybos su Indija dalimi, rodo naujausi Statistikos departamento duomenys. Šių metų pirmąjį pusmetį iš Lietuvos į Indiją daugiausia eksportuota žirnių (57,4 proc.). Lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, žirnių eksportas išaugo beveik 5 kartus. Preliminariais duomenimis, Lietuvos ūkio subjektai šiemet planuoja išvežti į Indiją apie 63 tūkst. tonų žirnių bei apie 60 tūkst. tonų kviečių.

Nepaisant augančių prekybos apimčių, Lietuva siekia žirnių ir kitų grūdinių  kultūrų augintojams dar plačiau atverti šios valstybės rinkos vartus.  Atsižvelgiant į  susidomėjimą šia didžiule Rytų rinka,  bendromis ŽŪM, Užsienio reikalų  ministerijos ir VATŽŪM pastangomis buvo atkreiptas Indijos žemės ūkio ministerijos  dėmesys į Lietuvą, kaip potencialią prekybos aukštos kokybės grūdais  partnerę.

Lietuvoje užaugintų žirnių ir grūdų eksportui į Indiją  gali sutrukdyti šios valstybės reikalavimas grūdines ir ankštines kultūras apdoroti metilo bromidu, kuris yra draudžiamas Europos Sąjungoje. Tiesa,  indai  padarė išimtį ir iki šių metų pabaigos leido eksportuoti Lietuvoje užaugintus žirnius, pupas ir grūdus.

Šio vizito metu, tikimasi, kad indų ekspertams teigiamai įvertinus visą augalų kontrolės sistemą Lietuvoje bei mūsų šalies grūdinių ir ankštinių kultūrų augintojų ir eksportuotojų technologinį pasirengimą, bus ir toliau leista eksportuoti šias kultūras į tolimąją Indiją.

Parengta pagal VATŽŪM informaciją

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode