Parama dėkojame




Griežtinama ekologiškų grikių kontrolė

 

Artėjant naujo grikių derliaus nuėmimui bei supirkimui ir atsižvelgiant į praėjusių metų patirtį, kai ekologiškuose grikiuose buvo nustatytos neleistinos naudoti cheminės medžiagos – herbicidas glifosatas – Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) nusprendė sustiprinti tokių grikių kontrolę.

Tam, kad praėjusių metų įvykiai nebepasikartotų, ministerija įpareigojo Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT), Valstybinę augalų apsaugos prie Žemės ūkio ministerijos tarnybą (VATŽŪM) bei VšĮ „Ekoagros“ šiais metais vykdyti sustiprintą grikių produkcijos stebėsenos kontrolę jų auginimo, supirkimo ir pardavimo vietose. Jau nuo šiandien VšĮ „Ekoagros“ pradės informuoti visus sertifikuotus ekologiškų grikių augintojus apie numatomas vykdyti tikslines patikras, kurių metu bus išaiškinta, ar naudojami ekologinei gamybai neleistini produktai.

Pasak žemės ūkio viceministro Sauliaus Savicko, bus siekiama nustatyti, ar taikomi gamybos būdai atitinka ekologinės gamybos taisykles, o tam bus imami augalų, produkcijos ar dirvožemio mėginiai ūkio subjektų, kurie augina, perka ar perdirba grikių produkciją, ūkiuose. Ūkio subjektai, kurie nesudarys galimybių paimti mėginius, bus vertinami kaip pažeidę sutarties dėl ekologinės gamybos sertifikavimo nuostatas.

„Koordinuotas kelių institucijų darbas turi užtikrinti, kad vartotojo stalą pasiektų tik išties ekologiniai produktai, nebus jokio pakantumo nusižengusiems, bandantiems apeiti reikalavimus – sieksime patikrinti visus ekologiškų grikių augintojus, supirkėjus bei perdirbėjus. Taip pat labai prašome ir visuomenės pagalbos – jei turite žinių apie neleistinų cheminių medžiagų naudojimą, prašome būti pilietiškais ir pranešti apie tai VMVT nemokama linija (8 800 40 403), arba VATŽŪM ((8 5) 270 80 80) ir VšĮ „Ekoagros“ (8 700 55006) pasitikėjimo telefonais. Juk nuo mūsų neabejingumo priklauso, ką valgys mūsų vaikai“, – teigia žemės ūkio viceministras S. Savickis.

Visoje Europos Sąjungoje didžiausia leistina glifosato likučių koncentracija grikiams yra 0,1 mg/kg, bet šiuose produktuose pesticidų likučių iš viso neturi būti.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode