Parama dėkojame




Siekiama intensyviau plėtoti ryšius su Bangladešu

Pieno produktų, grūdų eksportas į Bangladešą, mokslinio ir projektinio bendradarbiavimo klausimai  bei galimybė pasirašyti  susitarimą tarp Lietuvos ir Bangladešo Žemės ūkio ministerijų – šioms bendradarbiavimo  bei kitoms temoms  tarp Lietuvos ir Bangladešo galimybėms aptarti buvo skirtas žemės ūkio ministro Broniaus Markausko ir Bangladešo ambasadoriaus Saiful Hoque susitikimas.

Ambasadorius informavo, kad šiuo metu ryžiais visiškai apsirūpinančiam Bangladeše, turinčiame 160 mln. gyventojų, pasikeitus vartojimo įgūdžiams trūksta grūdinių kultūrų, tad kokybiškų grūdų importas iš Lietuvos būtų labai savalaikis. Kaip prioritetinė bendaradrbiavimo sritis buvo paminėtas ir lietuviškų pieno produktų eksportas į Bangladešą, kuris pats neapsirūpina pieno produktais ir šiuo metu intensyviai bendradarbiauja su Danija, Naująja Zelandija bei Australija. Pasak Bangladešo ambasadoriaus S. Hoque, lietuviška produkcija, kuri jau užsitikrino puikią reputaciją pasaulinėse rinkose, nesunkiai rastų savo nišą.

Žemės ūkio ministras B. Markauskas pabrėžė, kad Lietuva yra atvira bendradarbiavimui.

“Lietuva eksportuoja net 60 proc. pagaminamų pieno produktų, mums atviros 80 rinkų, tačiau turime potencialą augti dar labiau. Lietuva remia iniciatyvas, kurios gali užtikrinti naujas galimybes eksportuotojams patekti į rinkas. Matau puikias galimybes užmegzti glaudesnius dvišalius ryšius – yra parengtas sutarties projektas tarp mūsų šali, viliuosi, kad turėsime galimybę jį pasirašyti ir pagerinti ryšius. Esame atviri visoms bendradarbiavimo galimybėms”, – teigia žemės ūkio ministras.

Susitikimo metu buvo aptartas ir  bendradarbiavimo mokslo srityje, galimybės vykdyti projektus Bangladeše, susijusius su grūdų kokybės gerinimų, ekologinę žemdirbystę, veterinarijos ir fitosanitarijos srityje. Žemės ūkio ministras B. Markauskas užtikrino ambasadorių, kad Lietuvos specialistai mielai padės ir pasidalins savo patirtimi bei įgūdžiais.

Taip pat buvo svarstyta ir bendrų įmonių Bangladešo laisvosiose ekonominėse zonose kūrimo galimybė.

Ambasadorius paminėjo, kad šiuo metu yra planuojamas Bangladešo užsienio reikalų ministro vizitas į Lietuvą, taip pat buvo sutarta pradėti pasirengimą eksporto leidimo gavimo procedūroms.

B. Markauskas pakvietė ambasadorių kitais metais atvykti į Lietuvoje organizuojamą parodą “AgroBalt”, kurios metu vyks konferencijos, lankysis daugelio šalių žemės ūkio ministrai, bei apsilankyti Lietuvos įmonėse, ūkiuose, kad savo akimis išvystų, kaip gimsta kokybiški lietuviški produktai.

Prekyba su Bangladešu sudaro tik mažą dalį visos Lietuvos užsienio prekybos žemės ūkio ir maisto produktais. 2016 m. visi į Bangladešą eksportuoti produktai buvo lietuviškos kilmės. Eksportuoti 5 produktai: miltai, rupiniai iš mėsos arba jos subproduktų, nugriebto pieno milteliai, degtinė, produktai, naudojami gyvūnų pašarams, salyklinis alus. Miltai sudarė didžiąją Lietuvos eksporto į Bangladešą dalį.

2016 m. žemės ūkio ir maisto produktų eksportas į Bangladešą sudarė 2,9 mln. eurų, eksporto struktūroje pagal šalis Bangladešas buvo 62 vietoje iš 141 šalies.

ŽŪM informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode