Parama dėkojame




Sprogimas

Arabai domisi ne tik importu, bet ir investicijomis

Junginiai Arabų Emyratai (JAE) tampa svarbiu Lietuvos politiniu ir ekonominiu partneriu Artimųjų Rytų regione – keičiamasi aukšto lygio delegacijomis, vyksta verslo misijos, ieškoma kelių eksportuoti žemės ūkio ir maisto produktus. Vasario 27 d. žemės ūkio ministras Bronius Markauskas dalyvavo Dubajuje vykstančioje tarptautinėje parodoje „GULFOOD 2017“ ir susitiko su JAE klimato kaitos ir aplinkos ministru dr. Thani Ahmed Al Zeyoudi aptarti lietuviškų maisto produktų eksporto galimybes į šią šalį.

Vasario 26 – kovo 2 dienomis Dubajuje vykstanti tarptautinė maisto produktų ir gėrimų paroda „GULFOOD 2017“ kasmet sulaukia didelio maisto produktų ir gėrimų sektoriaus gamintojų, esamų ir potencialių vartotojų – importuotojų, eksportuotojų, didžiųjų prekybos centrų atstovų, didmenininkų dėmesio. Žemės ūkio ministras B. Markauskas aplankė parodoje įrengtus du Lietuvos stendus, kuriuose savo produkciją pristato 20 mūsų šalies žemės ūkio ir maisto pramonės įmonių. Šių įmonių dalyvavimą parodoje, kurioje Lietuva dalyvauja jau septintąjį kartą, surengė VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra.

JAE klimato kaitos ir aplinkos ministerijoje ministras B. Markauskas susitiko su šios šalies klimato kaitos ir aplinkos ministru dr. Thani Ahmed Al Zeyoudi ir aptarė tolesnio bendradarbiavimo klausimus. Ministras B. Markauskas, pristatydamas Lietuvos žemės ūkį ir mūsų kokybiškos produkcijos išskirtinumą, pakvietė  arabus atvykti į kitąmet mūsų šalyje organizuojamą tarptautinę parodą „AgroBalt“ ir susipažinti su žemės ūkiu bei maisto pramone.

Susitikimo metu JAE ministras informavo, kad pagrindinis jų šalies uždavinys yra diversifikuoti aukštos kokybės, ekologiškų maisto produktų importo šalis. JAE maisto produktų importas šiuo metu sudaro apie 90 proc. Ši šalis taip pat siekia plėtoti gyvulininkystę – planuoja įsivežti pieninius ir mėsinius galvijus iš įvairių šalių (ES, Brazilijos, Jordanijos, Pietų Afrikos). Susitikimo metu arabai domėjosi ir investicijomis į Lietuvos žemės ūkį, verslo plėtra laisvosios prekybos zonose.

Pasak dr. Thani Ahmed Al Zeyoudi, dėl maisto produktų importo leidimų į jų šalį turi būti sprendžiama greitai. Jis patikino, kad ilgos derinimo procedūros jiems nėra priimtinos. Svarbus derybų su Lietuva etapas yra jautienos ir paukštienos sertifikavimas pagal Halal reikalavimus – Islamo centrai, norintys išduoti Halal sertifikatus, turi būti pripažinti JAE  standartizacijos ir metrologijos tarnybos.

JAE ir Lietuvos žemės ūkio ministrai sutarė tęsti glaudų bendradarbiavimą atveriant JAE rinką lietuviškiems maisto produktams ir gaunant visus reikiamus leidimus bei patvirtinimus.

Prekyboje su JAE svarbią Lietuvos užsienio prekybos žemės ūkio ir maisto produktais dalį sudaro tik eksportas. 2016 m. jis sudarė 32,1 mln. eurų, eksporto struktūroje pagal šalis JAE buvo 24 vietoje iš 142 šalių. Palyginti su 2015 metais, 2016 m. eksportas padidėjo 31 proc. Iš lietuviškos kilmės produktų daugiausia eksportuota kviečių – jie sudarė 88 proc. eksporto vertės.

ŽŪM informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode