Parama dėkojame




Paukščių gripo grėsmė didėja

Artėjant pavasarinei paukščių migracijai didėja paukščių gripo grėsmė. Žemės ūkio ministerija primena, kad laukinių paukščių migracija prasideda vasario pabaigoje ir ragina naminių paukščių augintojus laikytis paukščių gripo prevencijos priemonių.

Pernai Europoje pasidėjusi paukščių gripo (PG) epidemija jau apėmė 20 ES šalių, o per beveik 4 mėnesius paukščių gripo židiniuose sunaikinta virš 5 mln. naminių paukščių ir dar apie 2 mln. paukščių nugaišinti prevenciškai. Daugiausia PG atvejų naminių paukščių laikymo vietose užfiksuota Vengrijoje (230), Prancūzijoje (159) ir Bulgarijoje (60). Laukinėje faunoje daugiausia tokių atvejų užfiksuota Vokietijoje (218), Olandijoje ir Danijoje (po 37 atvejus).

Lietuva, kaip ir dar 7 ES šalys kol kas nepaliestos PG epidemijos, bet artėjant pavasarinei paukščių migracijai, tikėtina, kad tokių atvejų bus užfiksuota ir mūsų šalyje. Pavasarinės paukščių migracijos kelias praeina Vakariniu Lietuvos pakraščiu, todėl didžiausia rizika yra Vakarų Lietuvos paukštynams ir smulkiesiems paukščių augintojams.

Kaip išvengti paukščių gripo?

-  Paukštininkystės ūkis turi būti įrengtas taip, kad į jį negalėtų nekontroliuojamai patekti pašaliniai asmenys, transporto priemonės, laukiniai, bešeimininkiai ir kiti gyvūnai;

-  ūkio teritorija turi būti nuolat tvarkoma, joje auganti žolė nušienaujama;

-  prieš įvažiavimą į paukštininkystės ūkio teritoriją privalo būti įrengti dezinfekciniai barjerai arba dezinfekuojamos transporto priemonės, užpurškiant ant jų ratų ir šonų autorizuotus veterinarinius biocidinius produktus (dezinfekcines medžiagas);

-  pastatai ir patalpos, kuriose laikomi lesalai, turi būti sukonstruotos ir įrengtos taip, kad į jas negalėtų patekti laukiniai paukščiai ir graužikai, be to, jos turi atitikti pašarų laikymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus;

-  svarbu registruoti informaciją apie paukščių gaišimą, vandens bei pašarų suvartojimą, kad būtų galima anksti aptikti ligą ir užkirsti kelią jai plisti į kitas teritorijas.

Smulkiems paukščių augintojams

Naminių paukščių laikytojams pavasarinės ir rudeninės paukščių migracijos metu draudžiama laikyti paukščius palaidus, juos galima išleisti tik į lauko aikšteles, įrengtas taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais. Jos turi būti iš visų pusių užtvertos tinklu, iš viršaus taip pat uždengtos tinklu arba stogu. Taip pat galioja nurodymas nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių naminiams paukščiams girdyti. Namines antis ir žąsis reikia laikyti atskirai nuo kitų naminių paukščių, o paukščiams skirtą pašarą laikyti pagal reikalavimus.

ŽŪM informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode