Sprogimas

Kartu atostogauja 4 tūkst. lietuvių ir ukrainiečių vaikų

kartuJau yra prasidėjusios Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos lėšomis finansuojamos stovyklos, kuriose kartu nemokamai stovyklauja lietuvių ir ukrainiečių vaikai. Iš viso per vasarą jose ilsėsis, pramogaus ir mokysis 4 tūkstančiai lietuvių ir ukrainiečių vaikų. 

Ketvirtadienį ministrė Jurgita Šiugždinienė lankėsi  vienoje iš stovyklų, kuri įsikūrusi stovyklavietėje ,,Saulėtas Krantas‘‘ prie Pailgio ežero Švenčionių rajone. 

„Turėjau galimybę savo akimis įsitikinti, kad idėja lietuvių ir ukrainiečių vaikams atostogauti kartu yra teisinga. Džiugu matyti laimingus, besišypsančius vaikus. Daugelis stovyklaujančių ukrainiečių rugsėjį sugrįš arba pradės lankyti Lietuvos mokyklas, todėl tai jiems puiki galimybė geriau pramokti lietuvių kalbą“, – po apsilankymo stovykloje kalbėjo J. Šiugždinienė.

Šiemet, atrenkant stovyklų organizatorių paraiškas, prioritetai buvo teikiami stovykloms, kurios programos trukmė ilgesnė nei 7 kalendorinės dienos, kurių visos ugdomosios veiklos vyksta už bendrojo ugdymo mokyklos teritorijos ribų, taip pat toms, į kurių programas įsitrauks žmonės, mokantys ukrainiečių kalbą ar nuo karo į Lietuvą pasitraukę ukrainiečių mokytojai, turintys darbo stovyklose patirties. 

Atrenkant finansuotinus projektus, atsižvelgta į tai, ar pasitelkiami savanoriai, ar programoje dalyvauja mokiniai iš skirtingų savivaldybių, ar yra mokinių iš kaimo mokyklų, ar dalyvauja specialiųjų ugdymosi poreikių turintys mokiniai ir kt.

Lietuvių ir ukrainiečių vasaros stovyklose šią vasarą stovyklaus iš viso 3961 vaikas, iš jų 1992 ukrainiečiai. Stovykloms skirta 867,3 tūkst. eurų.

Praėjusias mokslo metais Lietuvos mokyklas lankė daugiau kaip 10 tūkstančių karo pabėgėlių ukrainiečių vaikų. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pateikė švietimo įstaigoms bei savivaldybėms rekomendacijas dėl ukrainiečių vaikų ugdymo ateinančiais mokslo metais. Rekomendacijos parengtos įvertinus ir susisteminus mokyklų patirtį. Jose detalizuoti ugdymo būdai.

Kaip ir iki šiol, naujai atvykusiems vaikams turės būti numatytas adaptacinis periodas, kai vaikas gauna reikiamą emocinę pagalbą, susipažįsta su mokykla, bendraamžiais, pripranta prie naujos aplinkos. Tada jis gali būti mokomas arba tik lietuvių kalbos, arba iš karto nukreipiamas į bendraamžių klasę mokytis kartu visų dalykų ir intensyviau – lietuvių kalbos. Išlieka ir galimybė mokytis nuotoliniu būdu Ukrainos mokyklose.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode