RETRO

Pokyčiai sporte: didesnės valstybės stipendijos sportininkams ir socialinės garantijos

stipendijosŠvietimo, mokslo ir sporto ministerijos parengtame Sporto įstatymo pakeitimų projekte numatoma įtvirtinti reikšmingų pokyčių sportininkams: padidinti ir sulyginti valstybės stipendijų dydžius turintiems negalią ir neturintiems negalios sportininkams, išplėsti valstybės stipendijas gaunančių sportininkų ratą ir jiems valstybės lėšomis užtikrinti socialines garantijas. Tam valstybė skirs 1,1 mln. eurų. 

Stipendijos – daugiau sportininkų ir gerokai didesnės

„Daug metų mūsų geriausiems sportininkams nebuvo užtikrinamos socialinės garantijos valstybės lėšomis. Sportininkų socialinė gerovė labiausiai priklausydavo nuo svarbiausiose varžybose pelnomų medalių ir už juos skiriamų premijų. Siūlome keisti šią sistemą ir užtikrinti, kad visi geriausi sportininkai, pretenduojantys į medalius Europos, pasaulio čempionatuose ir olimpiadose, gautų didesnes stipendijas ir socialines garantijas. Tai padės užtikrinti, kad daugiau jaunimo apsispręs siekti aukščiausių sportinių rezultatų ir sudarys sąlygas iškovoti daugiau medalių“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Atsižvelgiant į pernai patvirtintus su loterijomis susijusių įstatymų pakeitimus, kurie įsigalios nuo šių metų liepos 1 d., derinimui pateiktame Sporto įstatymo projekte siūloma sumuoti sportininkams skiriamų valstybės stipendijų ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto olimpinės stipendijos dydžius.

Tai reiškia, kad nuo šiol sportininkams bus skiriama viena stipendija, o sykiu siūloma visiems sportininkams didinti valstybės stipendijų bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžius. 

Taip pat įstatymo projekte siūloma suvienodinti ir valstybės stipendijų, skiriamų turintiems negalią ir neturintiems negalios sportininkams, dydžius už to paties lygmens aukšto meistriškumo varžybose iškovotas vietas. 

Pavyzdžiui, olimpinių, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 1–4 vietos, pasaulio čempionatų, pasaulio neįgaliųjų čempionatų 1–3 vietos laimėtojams būtų skiriama 57 BSI dydžių, t. y. 2394 eurų (BSI šiuo metu siekia 42 eur) kas mėnesį mokama stipendija.

Pagal dabar galiojantį įstatymą, olimpiniam čempionui skiriama 27 BSI stipendija (1134 Eur) , olimpinių žaidynių 2, 3 vietos, pasaulio čempionatų, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 1 vietos laimėtojams – 23 BSI (966 Eur), olimpinių žaidynių 4–8 vietos, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 2, 3 vietos laimėtojai – 21 BSI (882 Eur) stipendijos. 

Įstatymo projekte numatyta, jog valstybės stipendijos būtų skiriamos daugiau sportininkų nei iki šiol. Stipendijas galėtų gauti ir sportininkai, iškovoję olimpinių žaidynių 17–24 vietas, Europos čempionatų ar Europos žaidynių 7–8 vietas, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 7–8 vietas, pasaulio neįgaliųjų čempionatų 4–6 vietas, taip pat pasaulio jaunimo čempionatų, jaunimo olimpinių žaidynių ir Europos jaunimo čempionatų 4–6 vietą, pasaulio ir Europos jaunimo neįgaliųjų čempionatų 2, 3 vietą.

Socialinės garantijos valstybės lėšomis

Ypač reikšmingas pokytis yra tai, jog stipendijų gavėjams valstybės lėšomis būtų užtikrinamos socialinės garantijos – sveikatos draudimas, ligos, pensijų ir motinystės socialinis draudimas. Parengti ir atitinkami Sveikatos draudimo, Valstybinio socialinio draudimo, Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymų pakeitimai.

Aukščiausius laimėjimus pasiekusių sportininkų valstybės stipendija su mokesčiais siektų apie 2817 eurus (sportininkui sumokama 2394 Eur, valstybė sumokėtų dar apie 423 eurų mokesčių). Bendrai kas mėnesį atskirų sportininkų socialinėms garantijoms būtų skiriama nuo 149 iki 423 eurų. 

Įvedamas 12 varžovų kriterijus skiriant premijas

Siekiant suvienodinti valstybės premijų dydžius turintiems negalią ir neturintiems negalios sportininkams bei jų treneriams už to paties lygmens iškovotas vietas, Sporto įstatyme projekte siūloma įtvirtinti kriterijų dėl 12 varžovų dalyvavimo. 

Tai reiškia, jog maksimalaus Vyriausybės nustatyto dydžio valstybės premija būtų skiriama sportininkams ir jų treneriams tik tais atvejais, kai į olimpinių, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių programas įtrauktose rungtyje varžėsi ne mažiau nei 12 varžovų (nebent tarptautinė sporto šakos federacija ar apribotų varžovų skaičių). Tuo atveju, kai rungtyje, kurioje buvo pasiektas laimėjimas, varžytųsi mažiau nei 12 varžovų, Vyriausybė nustatytų mažesnį valstybės premijos dydį tokiomis proporcijomis, kiek varžovų trūksta iki 12. Pakeitimas įsigaliotų nuo 2025 m. (po 2024 m. Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių). 

ŠMSM parengtas Sporto įstatymo pakeitimo projektas pateiktas Vyriausybei. Jai pritarus, bus teikiamas tvirtinti Seimui. Įstatymo pakeitimai susisiję su stipendijomis įsigaliotų jau nuo šių metų liepos 1 d.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode