Sprogimas

Lietuvos snukerio čempionas paaiškėjo po įnirtingo mūšio

Vėlų sekmadienio, gegužės 30-osios, vakarą po beveik pusketvirtos valandos trukusios įtemptos kovos paaiškėjo Lietuvos snukerio čempionas. Juo tapo vilnietis Vilius Schulte-Ebbertas, finale įveikęs praėjusių metų šalies snukerio čempionato nugalėtoją Nikitą Kolpačenko ir po metų pertraukos susigražinęs čempiono titulą. Tai jau ketvirtasis laimėtas svarbiausias šalies snukerio turnyras jo karjeroje.   

Savaitgalį sostinės biliardo klubuose „Cue Club” ir „KN” įvykusiame čempionate susigrūmė 39 snukerio žaidėjai iš aštuonių Lietuvos miestų.

Pirmajame etape didžiausią susidomėjimą kėlė garsaus roko dainininko Česlovo Gabalio ir kylančio dvylikamečio talento Eriko Kozlovo dvikova. Patirtis ir užgrūdintas rokerio charakteris šį kartą įveikė jaunystę ir entuziazmą – Č. Gabalis susitikimą laimėjo rezultatu 3:0, pateko į kitą etapą, tačiau čia tokiu pačiu rezultatu turėjo pripažinti vieno iš Lietuvos snukerio reitingo lyderių Mindaugo Maisiejaus pranašumą ir kovą dėl čempiono titulą baigė. 

Čempionate debiutavo ir dar vienas jaunasis talentas – vienuolikmetis Bartas Šukevič, Viliaus Schulte-Ebberto auklėtinis. 

Anksti savo pasirodymus baigė ir visos trys dailiosios lyties atstovės. Atkakliausiai prie žalios gelumbės stalo grūmėsi Kristina Lazdauskė – moteris tik po penkių partijų kovos 2:3 nusileido Laimonui Aldoniui (čempionate iki TOP16 etapo žaidžiama iki trijų, vėlesniuose etapuose – iki keturių pergalių).

Didžiausia čempionato sensacija užfiksuota TOP 16 etape, kur daugkartinis šalies piramidės čempionas Aleksandras Isajenko netikėtai nusileido Tomui Vilmanui – 2:4. Turnyro atradimu tapusiam T. Vilmanui nedaug trūko iki dar vienos skambios pergalės – čempionato ketvirtfinalyje jis susigrūmė su M. Maisiejumi. Ši dvikova tapo tikru maratonu – penkias valandas varžovai bandė palaužti vienas kitą. Iš pradžių vienas snukerio reitingo lyderių M. Maisiejus buvo išsiveržęs į priekį 2:0, tačiau šaltus nervus ir susikaupimą pademonstravęs T. Vilmanas sugebėjo išlyginti rezultatą – 3:3. Mačo kulminacija buvo pasiekta septintoje, vadinamojoje kontrolinėje partijoje – T. Vilmanas vietoje juodo rutulio į kišenę įrideno baltąjį ir kelialapį į pusfinalį laimėjo M. Maisiejus. 

Septynių partijų prireikė ir dar vienose ketvirtfinalio varžybose. Po atkaklios kovos Konstantinas Afanasjev neatlaikė Tado Andrejevo spaudimo ir krito – 3:4.

Kitos Top 8 varžybos klostėsi be didesnės įtampos – Vilius Schulte-Ebbertas elegantišku stiliumi įveikė Sergejų Korolkov 4:1, o Nikita Kolpačenko tokiu pat rezultatu nugalėjo Andrejų Maksimovą. 

Varginantys ketvirtfinaliai gerokai išsunkė M. Maisiejaus ir T. Andrejevo jėgas, tad dviejų pastarųjų čempionatų nugalėtojai V. Schulte-Ebbertas ir N. Kolpačenko gana nesunkiai prasiveržė į finalą: V. Schulte-Ebbertas keturių partijų kovoje įveikė M. Maisiejų, o N. Kolpačenko po šešių partijų privertė pasiduoti T. Andrejevą. 

Finalinė kova tapo tikra turnyro puošmena. Ketvirtojo savo titulo link besiveržiantis V. Schulte-Ebbertas išsiveržė į priekį 2:0, tačiau tai buvo tik įžanga į pusketvirtos valandos trukusį mūšį dėl čempiono vardo. 

Puikiais snukerio žaidėjo duomenimis pasižymintis N. Kolpačenko sugebėjo grįžti į žaidimą ir išlygino rezultatą – 3:3. Vis dėlto V. Schulte-Ebbertas parodė, kad neatsitiktinai jis lyderiauja šalies snukerio žaidėjų reitinge. Lemiamą kontrolinę partiją jis pradėjo 39 taškų serija ir nutiesė sau kelią į ketvirtąjį šalies snukerio čempiono titulą, po metų pertraukos grįždamas į stipriausių Lietuvos snukerio žaidėjų sostą.  

Didžiausios turnyro serijos: 67, 65, 60, 58, 52 (V. Schulte-Ebbertas); 65 (K. Afanasjev); 61 (N. Kolpačenko); 57 (A. Maksimovas).

Egidijaus Dudėno nuotr: 

Lietuvos snukerio čempionas Vilius Schulte-Ebbertas.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode