Sprogimas

berlynJungtinė Karalystė ir Vokietija vieningai palaiko Ukrainą kovoje su neišprovokuota Rusijos invazija, pareiškė Charlesas III (Karolis III) trečiadienį Berlyne per savo pirmąjį užsienio vizitą kaip karalius.

Vokietijos prezidento Franko-Walterio Steinmeierio (Franko Valterio Šteinmejerio) surengtame valstybiniame pokylyje monarchas pabrėžė abiejų šalių įsipareigojimą „saugoti ir puoselėti bendras demokratines vertybes“.

„Tai labai aiškiai atsiskleidžia šiandien, kai kartu su Ukraina giname laisvę ir suverenitetą neišprovokuotos agresijos akivaizdoje“, – sakė jis.

74 metų britų suverenas atvyko trijų dienų vizito į Vokietiją, o jo kelionė vokiečių prezidento įvardyta kaip „svarbus europietiškas gestas“, siekiant palaikyti tvirtus ryšius po „Brexito“.

Pasidžiaugęs, kad santykiai su Vokietija turi išliekamąją vertę, jis teigė, kad „padarysiu viską, ką galiu, kad sustiprinčiau mūsų ryšius“.

„Šiandien, praėjus lygiai šešeriems metams, pradedame naują skyrių“, – sakė Vokietijos prezidentas.

„Dabar žvelgiame į ateitį pasikeitusiomis sąlygomis – bet vis dar kartu“, – teigė jis ir angliškai pridūrė, kad „mūsų draugystė yra svarbi ir tvirta“.

JK ir Vokietijos bendri veiksmai padedant Ukrainai ginti savo laisvę pabrėžė, „koks stiprus yra mūsų ryšys“, – sakė F.-W. Steinmeieris.

Iškilmingas pasveikinimas

Vokietija karališkuosius svečius pasitiko su didele pompastika: Berlyno-Brandenburgo oro uoste juos pasveikino 21 patrankos saliutu, o du kariniai naikintuvai, stebimi nuo lėktuvo laiptų viršaus, atliko skrydį.

Berlyno centrinėje Unter den Linden alėjoje, vedančioje prie Brandenburgo vartų, šalia Vokietijos ir Europos Sąjungos vėliavų plevėsavo JK vėliava.

F.-W. Steinmeieris ir Vokietijos pirmoji ponia Elke Buedenbender (Elkė Biudenbender) karališkąją porą sutiko su karinėmis iškilmėmis prie šio paminklo, kuris pirmą kartą tapo valstybinio svečio priėmimo fonu.

Vizito metu Charlesas taip pat taps pirmuoju monarchu, kuris ketvirtadienį sakys kalbą Vokietijos parlamente, o vėliau penktadienį vyks į Hamburgo uostamiestį.

Po to, kai buvo atidėta planuota kelionė į Prancūziją, Charleso pirmajam vizitui pasirinkta Vokietija parodė, kad Berlynas yra „pagrindinis partneris“ JK, siekiančiai atkurti santykius su ES, rašo dienraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

Pirmą kartą velionė karalienė Berlyne lankėsi 1965 metais, kai miestas buvo padalytas į kapitalistinius Vakarus ir komunistinius Rytus, ir ši kelionė buvo laikoma svarbiu žingsniu siekiant pokario susitaikymo.

Pats Charlesas nuolat vyksta į Vokietiją – šioje šalyje jis lankėsi daugiau nei 40 kartų.

Jis laisvai kalba vokiškai, o tai nuoroda į JK karališkosios šeimos šaknis Vokietijoje, ypač Charleso senelio Alberto iš Saksonijos-Koburgo ir Gotos, karalienės Viktorijos vyro, kilmę.

Išvyka į ekologinį ūkį

Po trečiadienį iškilmingų ceremonijų antrąją kelionės dieną Charlesas dalyvaus svarbiuose politiniuose susitikimuose.

Dieną jis pradės pokalbiais su kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu), o paskui sakys kalbą Bundestage.

Jis taip pat susitiks su pabėgėliais, neseniai atvykusiais iš Ukrainos, ir su JK ir Vokietijos kariniu daliniu aplinkinėje Brandenburgo žemėje.

Taip pat planuojama ekskursija po ekologinį ūkį, karaliui jau daugelį metų propaguojant aplinkosaugos darbotvarkę.

Iš pradžių Charlesas turėjo vykti į Prancūziją, o paskui į Vokietiją, tačiau po smurtinių protestų dėl pensijų reformos jo kelionė buvo atidėta.

Redaktorius Deividas Kubikis

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode