Sprogimas

pasautasBuvęs Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) penktadienį buvo pašautas ir tikriausiai mirtinai sužeistas per vieną rinkimų kampanijos renginį vakarinėje Naros prefektūroje, pranešė vyriausybė ir vietos žiniasklaida.

Šalies vyriausybė patvirtino, kad Sh. Abe buvo pašautas.

„Buvęs ministras pirmininkas apie 11 val. 30 min. (vietos, 5 val. 30 min. Lietuvos laiku) buvo pašautas Naroje. Vienas vyras – kaip manoma, šaulys – buvo sulaikytas. Buvusio ministro pirmininko Abe būklė šiuo metu nežinoma“, – žurnalistams sakė ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Hirokazu Matsuno (Hirokadzus Macunas).

Visuomeninis transliuotojas NHK nurodė, kad dėl įtariamos žmogžudystės buvo sulaikytas įtariamas užpuolikas, iš pažiūros – į 5-ą dešimtį įžengęs vyras. Transliuotojas, remdamasis šaltiniais policijoje, pridūrė, kad iš šio asmens buvo paimtas ginklas.

Sh. Abe sakė agitacinę kalbą per renginį, susijusį su sekmadienį įvyksiančiais parlamento aukštųjų rūmų rinkimais. Tuo metu pasigirdo į šūvį panašus pokštelėjimas, informavo keletas žiniasklaidos priemonių, įskaitant naujienų agentūrą „Kyodo“.

„Jis sakė kalbą, ir jam iš už nugaros priėjo vyras“, – NHK sakė viena ten buvusi jauna moteris.

„Pirmojo šūvio garsas buvo kaip žaislinio [ginklo]. Jis [ekspremjeras] neparkrito, ir tada pasigirdo garsus trenksmas. Antrasis šūvis buvo labiau matomas – buvo matyti kibirkštys ir dūmai“, – pridūrė ji.

„Po antrojo šūvio žmonės jį apsupo ir darė širdies masažą“, – pasakojo įvykio liudininkė.

67 metų ekspremjeras susmuko, buvo matyti, kad jam iš kaklo teka kraujas, naujienų agentūrai „Jiji“ sakė vienas šaltinis Sh. Abe valdančiojoje Liberalų demokratų partijoje (LDP).

NHK ir „Kyodo“ pranešė, kad Sh. Abe buvo išvežtas į ligoninę. Buvęs Tokijo gubernatorius Yoichi Masuzoe (Joičis Masudzojė) per „Twitter“ parašė, kad ekspremjerui sustojęs kvėpavimas ir neplakė širdis. Japonijoje įprasta, kad asmuo pripažįstamas mirusiu tik koroneriui pateikus oficialią išvadą.

Vyriausybė nurodė, kad po incidento buvo įkurta darbo grupė ir kad kabineto atstovas artimiausiu laiku pateiks daugiau informacijos.

Sh. Abe, ilgiausiai premjero poste dirbęs Japonijos politikas, vadovavo vyriausybei 2006-aisiais, taip pat 2012–2020 metais.

JAV ambasadorius Japonijoje Rahmas Emanuelis (Ramas Emanuelis) sakė esąs „nuliūdintas ir priblokštas“ šio incidento.

„Visi esama nuliūdinti ir sukrėsti pašovus buvusį ministrą pirmininką Abe Shinzo. Garbusis Abe buvo iškilus Japonijos lyderis ir nesvyruojantis Jungtinių Valstijų draugas. JAV vyriausybė ir Amerikos žmonės meldžiasi už garbiojo Abe gerovę, jo šeimą ir Japonijos žmones“, – sakoma ambasadoriaus pranešime.

Japonijoje šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymai yra vieni griežčiausių pasaulyje. Šioje šalyje, turinčioje 125 mln. gyventojų, per incidentus, susijusius su šaunamaisiais ginklais, paprastai žūva ne daugiau kaip 10 žmonių per metus.

Japonijos piliečiams gauti leidimą ginklui gali tik po ilgo ir sudėtingo proceso. Jie privalo gauti šaulių asociacijos rekomendaciją, o policija atlieka nuodugnų patikrinimą.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode