Sprogimas

minskeJAV Teisingumo departamentas dėl pernai įvykdyto priverstinio į Vilnių skridusio „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo Minske, siekiant areštuoti juo skridusį disidentą, apkaltino keturis Baltarusijos pareigūnus oro piratavimu.

Du valstybinės oro navigacijos administracijos aukšto rango pareigūnai ir du saugumo pareigūnai ketvirtadienį buvo apkaltinti sąmokslu vykdyti oro piratavimą, nes, kaip įtariama, dalyvavo inscenizuotoje pranešimo apie bombą schemoje, kad 2021 metų gegužės 23 dieną iš Atėnų į Vilnių skridęs keleivinis lėktuvas nutūptų Minske ir Baltarusijos vyriausybė galėtų sulaikyti opozicijos aktyvistą Ramaną Pratasevičių.

Federaliniam teismui Niujorke pateiktame kaltinamajame akte sakoma, kad „Ryanair“ 4978-ojo reiso lėktuvu iš Atėnų, dėl kurio Baltarusijos valdžia surezgė tą schemą, skrido daugiau kaip 100 keleivių, įskaitant keturis JAV piliečius.

Du iš keturių apkaltintų pareigūnų, Leanidas Čura ir Alehas Kaziučycas, yra atitinkamai valstybinės oro navigacijos įmonės „Belaeranavigacija“ generalinis direktorius ir generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Taip pat apkaltinti du pareigūnai iš Baltarusijos valstybės saugumo tarnybų, kurių vardus FTB žino tik iš dalies.

„FTB identifikavo detalią operaciją, privertusią keleivius iš daugelio šalių, įskaitant JAV, patirti teroristinių grėsmių realybę“, – sakė FTB direktoriaus pavaduotojas Michaelas Driscollas (Maiklas Driskolas).

Tai, kas įvyko, yra ne tik beatodairiškas JAV įstatymų pažeidimas, bet ir visų lėktuvais skraidančių žmonių saugumui itin pavojingas [dalykas]", – sakė jis.

„Kitas pilotas, gausiantis nelaimės signalą iš skrydžių kontrolierių, gali suabejoti nepaprastosios padėties tikrumu, o tai kelia pavojų gyvybėms“, – pabrėžė M. Driscollas.

Lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske operacijai vadovavo valstybinės saugumo tarnybos. Per ją Minsko oro uoste pavyko areštuoti 26 metų žurnalistą R. Pratasevičių iš opozicijos kanalo NEXTA platformoje „Telegram“ ir jo draugę Sofiją Sapegą, Lietuvoje veikiančio Europos humanitarinio universiteto (EHU) teisės studentę.

Abu jie dėl įvairių kaltinimų laikomi namų arešto sąlygomis.

Kaip nurodoma JAV kaltinamajame akte, L. Čura ir minėti saugumo pareigūnai melagingą informaciją apie bombos grėsmę Minsko oro erdvės kontrolės centrui perdavė dar prieš tai, kai „Ryanair“ lėktuvas pakilo iš Atėnų, ir pareikalavo nukreipti lėktuvą į Minską.

Skrydžių kontrolieriai laukė, kol lėktuvas įskris į Baltarusijos oro erdvę ir tada pranešė jam apie jame neva esančią bombą, kad galėtų priversti jį nutūpti Minske.

L. Čuros pavaduotojas A. Kaziučycas tuomet siekė, kad būtų suklastoti įrašai apie incidentą ir būtų galima nuslėpti bombos pavojaus netikrumą bei saugumo pareigūnų dalyvavimą, teigiama kaltinamajame akte.

Minimiems keturiems pareigūnams, kurie visi yra Baltarusijoje, laisvėje, grėstų įkalinimas iki gyvos galvos, jei jie būtų patraukti atsakomybėn Jungtinėse Valstijose.

Incidentas sukėlė tarptautinį pasipiktinimą ir išprovokavo Europos, Kanados, Didžiosios Britanijos ir JAV sankcijas.

Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (ICAO) pirmadienį pranešė, kad užbaigė savo tyrimą, bet išvadas paskelbs tik šio mėnesio pabaigoje.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode