Sprogimas

Vilniaus lietuvių namuose šiemet mokosi mokiniai iš Venesuelos, Indijos, Kinijos

 Vilniaus lietuvių namuose naujus mokslo metus rugsėjį pradėjo Alejandro ir Gabriela Liesinskai, lietuviškos kilmės turintys brolis ir sesuo, atvykę iš Venesuelos. Jie čia mokysis mažiausiai metus.

„Kai buvo kreiptasi į Švietimo ir mokslo ministeriją, kad šie vaikai galėtų dvi savaites vasarą stovyklauti Lietuvoje ir pramokti kalbos, nutarėme jiems sudaryti galimybę visus metus mokytis ir čia gyventi. Esame nedidelė tauta ir mums svarbus kiekvienas, turintis lietuviškos kilmės ir norintis glaudesnių ryšių su Lietuva. Ministerija finansuoja mokyklinio amžiaus vaikų mokymą Vilniaus lietuvių namuose ir skiria stipendijas atvykusiems studijuoti, remia lietuviškas mokyklas ir lituanistinį švietimą užsienyje“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.    

Paaugliai atvyko iš Venesuelos miesto Valensijos. Alejandro yra baigęs 7 klases, o Gabriela – 9. Jų mamos prosenelis gimtąją Lietuvą paliko karo metu ir įsikūrė Urugvajuje. Vaikai turi ir lietuviškų, ir urugvajietiškų šaknų. Dabar Alejandro ir Gabrielos mama kartu su jais lankosi negausioje Venesuelos lietuvių bendruomenėje ir šeštadieniais mokosi lietuvių kalbos. Tokia galimybė atsirado, kai į Venesuelą atvyko lietuvė Jurgita Švogžlytė ir pasisiūlė lietuviškos kilmės turinčius palikuonis mokyti lietuvių kalbos.  

„Norime gerai išmokti lietuviškai, kadangi su Lietuva siejame daugiau galimybių, tikimės čia pasilikti ilgiau, galbūt atsirastų galimybė ir studijuoti“, – sako Alejandro ir Gabriela.

Atvykę paaugliai gyvena mokyklos bendrabutyje, kuriame yra valgykla, aktų salė, darbo, poilsio ir sporto kambariai. Mokslas, gyvenimas bendrabutyje ir maitinimas yra nemokami. Kelionę į Lietuvą jiems finansavo Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija.

Šiemet naujus mokslo metus Vilniaus lietuvių namuose pradėjo 340 vaikų iš 34 užsienio šalių. Dar 15 vaikų iš Ukrainos laukiama atvykstant spalio mėn. Šiemet į mokyklą priimti 47 naujokai, daugelis jų – tai į Lietuvą sugrįžtančių emigrantų vaikai. Kaip sakė mokyklos direktorius Gintautas Rudzinskas, šiemet po ilgokos pertraukos vėl suformuotos net dvi išlyginamosios klasės, kuriose nemokantys lietuviškai mokosi lietuvių kalbos.

Šiemet čia mokytis vaikai atvyko iš tokių šalių, iš kurių mokinių dar nebuvo, – ne tik iš Venesuelos, bet ir iš Indijos, Kinijos, Prancūzijos, Estijos. Ne visi jie yra lietuvių kilmės, bet nori išmokti lietuviškai ir galbūt kaip ir jų tėvai, atvykę į mūsų šalį, norėtų likti čia gyventi.

Vilniaus lietuvių namai – tai vidurinė mokykla – gimnazija, kurioje mokosi lietuvių kilmės vaikai iš viso pasaulio. Nemokantys lietuvių kalbos vaikai yra priimami į išlyginamąją klasę, kurioje metus mokosi lietuvių kalbos.

Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode