Sprogimas

Skautai vykdo projektą „Skautų būklas ir kiemas“

Birželio 23–26 dienomis tradicinėje Žemaitijos skautų organizacijos stovyklavietėje prie Renavo vyko Žemaitijos skautų organizacijos Mokymų skyriaus organizuota stovykla vadovams „Amicitija“ (lot. draugystė), kurią finansavo Mažeikių rajono savivaldybė. Stovyklautojai per praktinę veiklą susipažino ir prisiminė esminius skilties (4–8 narių skautų vieneto) veiklos principus, stiprino gebėjimus planuoti ir įvertinti savo galimybes, išmoko naujų žaidimų ir užsiėmimų taikymo metodų.

 

Organizacijos esami ir būsimi vadovai buvo suskirstyti į tris komandas, kurios buvo vadinamos dinastijomis, o ketvirtoji ir svarbiausioji „Amicitijos“ dinastija buvo „Kaštonų“, kuriai priklausė stovyklos organizatoriai. Visą pagrindinę informaciją dinastijos gaudavo laiškuose, kuriuos turėdavo pasiimti „Kelmokšnyje“ – vietoje tarp dviejų takų į stovyklavietę, apaugusioje medžiais ir su laužaviete viduryje, aplink kurią kiekviena dinastija turėjo savo „kelmą“. Laiškuose buvo nurodomos ne tik užduotys, bet ir tikslus laikas, kada ir kur turi būti konkretūs vadovai ar visa dinastija – taip buvo ugdomas budrumas ir punktualumas.

Tik atvykę dalyviai gavo pirmąjį laišką, kuriame jų laukė užduotis – dinastijos turėjo susikurti ir pasidaryti tik jiems būdingus ženklus, kuriuos turėjo nuolat nešioti, taip pat pirmąjį vakarą dinastijų nariai skirstėsi pareigomis: kas nuolat tikrins „Kelmokšnį“, kas rūpinsis maistu, kas prižiūrės tvarką ir t. t. Keturiomis pagrindinėmis veiklomis dalyviams buvo perteikta skilties simbolikos, pareigų pasiskirstymo, vadovo svarbiausių savybių, skilčių bendradarbiavimo, komandos formavimo svarba. Stovyklos metu dalyviai sprendė logines užduotis, leido laiką estafetėse, tačiau tuo pačiu mokėsi ir bendradarbiavimo subtilybių, dalyvavo orientaciniame žygyje pagal skautybės ideologiją. Visą stovyklą vainikavo šeštadienio vakare įvykęs aptarimas ir vakaro laužas.

Po mokymų stovyklos organizacijos atstovai birželio 27 d. dalyvavo atvirame Mažeikių jaunimo reikalų tarybos posėdyje. Jo metu aptartos jaunimo veiklos vasaros metu, taip pat tartasi dėl skautų projekto ,,Skautų būklas ir kiemas“ įgyvendinimo, numatytos vietos mieste, kur į skautiškus užsiėmimus būtų galima pritraukti daugiausia vaikų ir jaunimo. Reklaminiai skelbimai mieste ir internete, reklama iš lūpų į lūpas ir „facebook`as“ Mažeikių miesto vaikus ir jaunimą kvietė birželio 30 d. 16 val. ateiti į Sodų parkelį ir smagiai praleisti laiką su skautais. Tądien ir šviečianti saulė padėjo skautams visus vilioti iš namų į gryną orą. Į parkelį atėjo apie 30 įvairaus amžiaus vaikų ir jaunimo. Skautai turėjo paruošę žaidimų. Visi jaunesnieji norėjo pakliūti į ,,makaronų fabriką“ ar žaisti su ,,parašiutu“, o vyresnieji labiau laukė tinklinio su vandens balionais arba liejo prakaitą gelbėdami savo vėliavą, tad nenuostabu, kad keturi 5 litrų talpos vandens buteliai, kurie turėjo atstoti vartus ,,krabų ir vėžių“ futbolui, buvo bematant ištuštinti. Žaidimai tęsėsi daugiau kaip dvi valandas. Po skautiško ,,ciku caku“ atsisveikinimo tiek organizatoriai, tiek dalyviai, kupini teigiamų emocijų, išsiskirstė, prieš tai susitarę, kad skautai tikrai dar ne kartą pakvies į ,,Skautų kiemą“.

Projektą „Skautų būklas ir kiemas“ finansuoja Mažeikių rajono savivaldybė.

Reklama: kiemoprojektai.lt

Rūta BRAZLAUSKAITĖ, Virginija KATKUVIENĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode