Parama dėkojame




Sprogimas

Moteris, netelpanti į standartinius rėmus (teminis puslapis „Kasdienybės mozaika“)

Šiandien siūlome susipažinti su dar viena neeiline moterimi – Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų nare, gyd.natūropate, gerontologe, nutriciologe, klinikine biologe, laboratorinės medicinos gydytoja, profilaktinės medicinos ir naujausių sveikatinimo technologijų specialiste, dvasinės edukacijos lektore, natūralios medicinos centro Mažeikiuose vadove Genute Jokubauskiene.

 Nuolat besimokanti

Įspūdį daro ne tik G. Jokubauskienės veržli asmenybė, bet ir begalinis noras nuolat mokytis, iki smulkmenų įsigilinti ne tik į žmogaus fiziologiją, bet ir psichologiją, energetiką, į visumą, lemiančią fizinę bei dvasinę sveikatą. Per septyniasdešimt įvairiausių diplomų ir sertifikatų liudija apie jos nuolatines studijas ir nesibaigiantį pažinimo troškulį. G. Jokubauskienės kompetencijų portfelyje – šalia turimų diplomų dar ir Kauno technologijos universiteto vadybos ir verslo administravimo magistro su tarptautiniu sertifikatu diplomas, ir Vilniaus universiteto Gamtos mokslų biopsichologijos kurso baigimo, ir Maskvos Manualogijos akademijos Holistinio masažo mokyklos baigimo diplomas, kvalifikacijos kėlimas Sečenovo akademijoje, sertifikatas, kad baigusi Bioenergetikos valdymo kursą, mokymasis Vokietijoje – Reconnective Healing ir Naujojo laikotarpio gydovo sertifikatai, ir dar daugybė dokumentų, bylojančių apie tai, jog ši moteris gyvenimą suvokia kaip nuolatinį mokymąsi, tobulėjimą, pažinimą tam, kad galėtų padėti į ją besikreipiantiems žmonėms.

Tačiau G. Jokubauskienė neapsiriboja tik profesine veikla. Ji yra Lietuvos šaulių sąjungos Žemaitijos šaulių 8-osios rinktinės Mažeikių kuopos šaulė. Moteris kuria eilėraščius, rašo prozą, paprašyta mielai veda renginius. Kaip pati sako: ,,Aš vienu metu turiu užsiimti keturiomis–penkiomis veiklomis, tik tada jaučiuosi išreiškianti, realizuojanti save.“  O ir dainuoti prisipažįsta mėgstanti, todėl, matyt, neatsitiktinai sūnus Dovydas pasirinko operinio dainavimo studijas Muzikos akademijoje ir šiuo metu jau laiko baigiamuosius egzaminus.

Natūrali medicina – kas tai?

Naujausių sveikatinimo technologijų ir profilaktinės medicinos specialistė G. Jokubauskienė yra Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios (papildomos ir alternatyvios) medicinos rūmų (LSNR) narė. Kas tai yra alternatyvi medicina? ,,Norint sveikam sulaukti brandaus amžiaus, sveikata reikia pradėti rūpintis iš anksto. Pavargę nuo cheminių vaistų, užterštos aplinkos ir maisto su begale sintetinių  priedų, žmonės vis labiau atsisuka į natūralumą, ekologiją. Europoje žmonės jau ėmėsi saugoti savo sveikatą, pasitelkdami natūralią mediciną ir sveiką gyvenseną“, – pasakoja pašnekovė. Sveikatos rūmų internetiniame puslapyje akcentuojama, jog vienas pagrindinių Lietuvos sveikatos  2014–2025 metų uždavinių – formuoti sveiką gyvenseną. Reikšmingas vaidmuo tenka ir natūraliai medicinai, kuri mūsų šalyje dar nėra plačiai taikoma sveikatos priežiūros įstaigose. ,,Daugelyje šalių natūrali medicina ir sveika gyvensena sėkmingai integruojami į sveikatos priežiūros sistemas, nes įsitikinta jų efektyvumu, gydant ir atkuriant sveikatą“, – sako LSNR pirmininkas prof. Algirdas Raslanas. Verta prisiminti, kokios yra tos natūralios (papildomos ir alternatyvios) medicinos grupės ir sritys. Tai senovės medicinos sistemos (sistemos, veikiančios tūkstančius metų ir apimančios visus teorinius ir praktinius sveikatos gerinimo ir ligų gydymo aspektus), kaip Ajurveda, Tibeto medicina, Kinų medicina ir kt. Taip pat proto ir kūno valdymo terapijos (įvairios elgsenos, psichologinės, socialinės, dvasinės technikos, kurios padeda nuraminti protą, dėl to sveiksta kūnas ir gerėja savijauta). Šiai sričiai priskirtinos Meditacija, Meno terapija, Joga, Kvėpavimo terapija ir pan. Dar viena grupė – biologinio poveikio terapijos (natūralių biologinių produktų naudojimas žmogaus sveikatai bei savijautai gerinti). Tai Fitoterapija, Visavertė mityba, Hirudoterapija, Homeopatija, Apiterapija, Aromaterapija, Delfinų terapija ir kt. Kita grupė – natūralių fizinių veiksnių terapijos (vandens, oro, karščio, šalčio, ugnies ir kt. naudojimas žmogaus sveikatai bei savijautai gerinti). Tai Pirtis, Hidroterapija ir pan. Toliau kūno poveikio terapijos (kūno veikimo technikos, kurių poveikis remiasi į kūno, kaip savireguliacinės ir holistinės sistemos galimybes). Tai Chiropraktika, Ma-Uri, Refleksologija, Osteopatija, Kraniosakralinė terapija ir kt. Na, ir dar energetinė medicina (poveikis žmogaus sveikatai bei savijautai, darant poveikį jo biolaukui). Tai Akupunktūra, Tai Chi, Reiki, Bioenergetika ir pan.

      Žinoma, daugelio ausiai mažai girdėti pavadinimai sukelia nepasitikėjimą, neaiškumą, tačiau tuo mūsų laikmetis ir ypatingas, kad aplink tiek daug ir dažnai prieštaringos informacijos, jog neišvengiamai pats žmogus turi nuolat domėtis ir pasirinkti tai, kas jam priimtiniausia.

Būti sveikam – tai tinkamai maitintis

Natūropatė G. Jokubauskienė apgailestauja, kad netradicinė medicina mūsuose dar sunkiai skinasi kelią, nes žmonėms būdinga mąstyti inertiškai, į naujas idėjas žvelgiama nepatikliai, netgi pasišaipoma iš to, kas Rytų šalyse turi gilias, tūkstantmečius siekiančias tradicijas. Tačiau vis labiau didžioji visuomenės dalis suvokia, kad žmogaus sveikata susijusi su visaverte mityba, tad pastaruoju metu G. Jokubauskienė prisipažįsta itin didelį dėmesį skirianti sveikos mitybos klausimams. Pašnekovė paaiškina, jog  šio laikmečio problema ta, kad ,,normalus“ maistas sparčiai virsta nenormaliu, nes natūralių produktų kokybė katastrofiškai prastėja. Tarkim, vienas 6-ojo dešimtmečio apelsinas naudingų medžiagų sudėtimi prilygsta tik 10-čiai  šiandieninių apelsinų. Vištienoje vitamino A liko 70 procentų mažiau, iš jautienos jis išnyko visiškai. Pagrindinėse daržovėse visiškai nėra 6 iš 13 svarbių vitaminų ir mineralų ir t. t. Taigi, vartodami įprastinius parduotuvėse nusipirktus produktus, mes gauname pernelyg daug paprastųjų angliavandenių, suteikiančių greitai praeinančio sotumo efektą, priversdami organizmą vėl ir vėl valgyti. Taip pat gyvulinių (sočiųjų) riebalų pertekliaus organizmas nespėja perdirbti ir nusiunčia į ,,atsargas“. Sveikatai pavojingi sintetiniai konservantai, skonio priedai, dažikliai, produktų masę didinančios medžiagos. O ir genetiškai modifikuotų produktų poveikis nėra iki galo ištirtas. Žmogus, norėdamas būti žvalus, gerai jaustis, turėti idealų svorį ir gerą sveikatą, pirmiausia turi galvoti apie tai, ką deda į burną. Juk mes esame lyg savotiška biologinė mašina, kuriai, kad tinkamai veiktų, būtini geri „degalai“ – tam tikri ir tam tikrų medžiagų kiekiai, todėl kaip vieną iš galimybių gauti reikiamą baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų ir mineralų kiekį, moteris siūlo alternatyvią mitybą, sukurtą gamtinių komponentų pagrindu.

      Su G. Jokubauskiene apie žmogaus sveikatą ir galimybes ją gerinti galima kalbėti ilgai ir įdomiai. Pasakoja jinai ir apie daugiakomponenčių peptidinių kompleksų naudą ligų profilaktikai, ir apie nanotechnologijų pagrindu sukurtus preparatus, ir apie kitas sparčiai į mūsų gyvenimą ateinančias naujoves. Medikė prisipažįsta nepageidaujanti didelės reklamos ir vengianti leistis į neprasmingas diskusijas su skeptikais, nesuvokiančiais natūralios medicinos naudos organizmui, tačiau ieškančius pagalbos, besidominčius visada mielai priima savo jaukiame kabinete. Norintiems plačiau sužinoti apie netradicinę mediciną, alternatyvius sveikatinimosi būdus, balansuotą ir funkcinę mitybą, leido paskelbti savo tel. 8 686 42312.

Projektas „Iš praeities – į dabartį“. Remia

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode