Parama dėkojame




Sprogimas

Paroda „Skrendam“

Gegužės 18 d. Mažeikių muziejuje atidaryta Dailės mokyklos suaugusiųjų grupės tapybos darbų paroda „Skrendam“. Joje dalyvauja labai skirtingų patirčių, įvairių profesijų  ir pomėgių žmonės, kuriuos vienija meilė tapybai.

2014 m. viename iš prekybos centrų mažeikiškiai jau galėjo pirmą kartą pamatyti Mažeikių dailės mokyklos suaugusiųjų grupės kūrybą. Nors ir tada paroda sulaukė palankaus žiūrovų dėmesio ir įvertinimų, tačiau ji atrodė „kukli“ dėl darbų eksponavimo vietos ir išblaškytos ekspozicijos. Žinoma, ir tapybinė autorių patirtis buvo dar nedidelė. Dabar visai kas kita – modernus Mažeikių muziejus, kuriame eksponuoti savo kūrybą – ne tik garbė, bet ir nemažas iššūkis. Kiekvienam malonu pamatyti savo darbus tokioje erdvėje, kuri mena daugelio žymių dailininkų buvimą.

„Būdo žemaičių“ pakalbintas šios kūrybinės grupės vadovas dailės pedagogas Virginijus Tamošiūnas sakė: „Man, kaip vadovui, kebloka kalbėti apie savo indėlį – išskirti kokius nors mokinius būtų nekorektiška, o girtis irgi nemoku. Dailės mokyklos suaugusiųjų grupę sudaro 16 žmonių. Jų amžius – nuo 24 iki 70.... Mokyklos tvarkaraštyje jiems skirtos 4 valandos per savaitę – tai nėra daug, todėl daugelis mokinių tapybai skiria ir dalį savo laisvalaikio. Kiekvienais metais grupė pasipildo naujais nariais – kažkas ateina, kažkas išeina, bet grupės branduolys jau nesikeičia keletą metų. Dirbame pagal suaugusiųjų neformaliojo dailės ugdymo programą, kurią stengiuosi taikyti labai lanksčiai – visus edukacinius elementus taikau kūrybinio proceso metu.“ 

Pasak vadovo, dvejų metų programą yra įsisavinusi dauguma lankančių grupę žmonių, tačiau jie ir toliau lanko mokyklą: „Džiaugiuosi puikia nuotaika ir kūrybine atmosfera, vyraujančia užsiėmimų metu. Viskas vyksta natūraliai, be pykčio, geranoriškai ir tolerantiškai. Pamažu pradedame galvoti ir apie kūrybinius plenerus (piešimą gamtoje) vasaros metu... Planų ir norų daug, bet apie juos nekalbėsiu... tam, kad jie išsipildytų.“

Galima manyti, kad, jeigu ši paroda netikėtai atsidurtų kokioje nors didmiesčio galerijoje, tai ji tikrai įneštų pavasarinio žavesio, bruzdesio žiniasklaidoje ir diskusijų, o kažkas tikrai galėtų pagalvoti, kad tai profesionalių tapytojų kūryba. Kita vertus, pasak V. Tamošiūno, ilgėliau būnant grupėje, iškyla pavojus prarasti savitumą, supanašėti su savo mokytoju, kitų grupės narių kūrybos stiliumi bei išraiškos formomis, kompozicija ir pan.

Ateikite ir grožėkitės mažeikiškių kūryba.

Vytas ALEKNAVIČIUS

 

 Dovilė Vyniautienė. „Sugrįžimas“.

Loreta Sereikaitė. „Mergaitė su kiškiu“.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode