Parama dėkojame




Sprogimas

Pikeliškiai šventė Jurgines

„Jok, šventas Jurgi, per mūsų laukus, saugok mūsų gyvūnėlius“, – prašydavo mūsų senoliai švęsdami Jurgines. Labai norėtųsi išsaugoti ir puoselėti žaismingus Jurginių papročius, kad atitrauktume šiandienos vartotojiškos kultūros persotintą vaiką nuo didžiulės technologinės informacijos, tarsi suteiktume galimybę atsipūsti. Tokia galimybė atsipūsti buvo Pikelių pagrindinėje mokykloje švenčiant Jurgines kartu su bendruomene.

 

Šventės pradžioje mokyklos direktorė Audronė Eitutienė džiaugėsi, kad Pikelių pagrindinėje mokykloje daugiau kaip prieš 10 metų pradėtos švęsti Jurginės ir šiais metais yra išradingai švenčiamos, nes dešimtmečio įdirbis turi tęstinumą. Direktorė dėkojo už bendrystę, nes šventėje dalyvavo ne tik mokyklos bendruomenė, bet ir Pikelių parapiją aptarnaujantis kunigas Klemensas Jaraminas, Pikelių bendruomenės pirmininkė ir bendruomenės tarybos nariai, buvę mokyklos mokiniai.

Kunigas K. Jaraminas vardijo kaimo mokyklos privalumus, stebėjosi, kad mokyklos parkelyje ganosi arklys ir ožkytės, priminė gražias Jurginių tradicijas ir išskirtinę protėvių meilę žirgui, įtaigiai papasakojo apie šv. Jurgį, pastebėjo, kad dabartinės Lietuvos ir Anglijos sąsają taipogi galima įžvelgti per šv. Jurgį (ji gali būti todėl, kad abi šalys pasirinko vienu iš globėjų šv. Jurgį).

Mokyklos mokinių savivaldos pasiūlyta naujovė į šventę atsinešti augintinius suteikė daug džiaugsmo mažiems ir dideliems. Naminių gyvūnėlių šeimininkai pasakojo jų įsigijimo istorijas, apie charakterius, prieraišumą, auginimo džiaugsmus ir rūpestėlius. Kai kunigas Klemensas gyvūnėlius pašventino, prasidėjo jurginėjimas po mokyklos parkelį: ant laužo buvo kepama kiaušinienė su garšvomis, vaišinamasi naminiu ožkos sūriu, skambant trankiai muzikai, linksmas šurmuliavimas apie beržynėlyje besiganančias ožkytes ir pirmą pavasario žolytę ramiai kramsnojantį arklį.

Vienai mokyklos bendruomenei sunku būtų išplėtoti šventę, bet mažo miestelio žmonės būna dideli nuoširdumu ir bendryste. Tėveliai atvežė vaikų augintinius, Antanas ir Jurgita Tarvydai ne tik atvedė į šventę tris ožkeles, bet ir vaišino pačių sulietu ožkų sūriu, Inga Stankevičienė kepė kiaušinienę, garbaus amžiaus miestelio gyventojas, Alfonsas Želvys atvedė labai gražiai prižiūrėtą arklį, bendruomenės tarybos narys Virgilijus Riabovas atvežė muzikos aparatūrą, linksmino šventės dalyvius ir visam miesteliui priminė, kad pavasaris jau atėjo.

Jadvyga GEDUTIENĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode