Parama dėkojame




Edukacinis kiaušinių marginimo vašku užsiėmimas Buknaičiuose

Kovo 16 d. Buknaičių biblioteka ir kaimo bendruomenė pakvietė gyventojus į edukacinį užsiėmimą „Margas margas margučiukas“ pasimokyti marginti vašku velykinius kiaušinius. Renginio metu buvo demonstruojamos skaidrės apie Velykas.

Kaimo bendruomenės pirmininkė Gražina Kraulienė kalbėjo apie Velykų tradicijas, kiaušinių ridinėjimą, simboliką ir reikšmę. Kiaušiniai turėję ypatingų galių – jų valgydavo sergantieji, jais apdėdavo žaizdas. Vaikai tikėjo, kad pamiškėje gyvena Velykė. Nedaug kas žinojo, kad per Velykas buvo puošiama Velykų eglutė. Pateikė įdomių faktų, kaip šviežią kiaušinį atskirti nuo prarandančio šviežumą, kokių vitaminų slypi kiaušiniuose ir ko nederėtų daryti, kad besaikis kiaušinių vartojimas nepakenktų mūsų organizmui.

Kiaušinių marginimo edukacinį užsiėmimą vedė buknaitiškė Rasa Virkutienė. Tądien biblioteka virto mažomis jaukiomis dirbtuvėlėmis, kvepiančiomis bičių vašku, su daugybe kiaušinių ir stiklainių su įvairių spalvų dažais. Užsiėmimo vedėja renkasi natūralius dažymo būdus ir naudoja svogūnų lukštus. Moteris, pasirodo, yra tikra kiaušinių marginimo meistrė. Įvairiausiais liaudiškais raštais kruopščiai primargino ir padovanojo kiekvienam užsiėmimo dalyviui po margutį. Pasak jos, šio amato niekur nesimokiusi, o marginimo paslapčių išmokusi iš savo anytos Zofijos Virkutienės. Laikui bėgant šis pomėgis tapo jai malonus ir dabar nebeįsivaizduojanti Velykų be kiaušinių, margintų vašku. Marginimas tapęs tradicija.

Klausydami Rasos patarimų, edukacinio užsiėmimo dalyviai patys margino kiaušinius, retkarčiais džiaugsmingai juokdamiesi, žiūrėdami į savo margutį. Kaitinamas karštos žvakės liepsnoje neįgudusioje rankoje drebėjo pieštukas su adatėle. Rasa sukosi kaip bitutė, vieniems patarimus žarstė, kitiems merkė kiaušinį į norimos spalvos stiklainį, juokavo ir gyrė visų dalyvių margučius. Tiems, kas meniškos sielos, sekėsi gana gerai. Jie bandė ant kiaušinio pavaizduoti velykinę žolę, zuikutį, saulę, o kai kas net Vadaksties upę pavaizdavo, kiti rašė sveikinimą artimam žmogui, margino brūkšneliais, gėlytėmis, eglutėmis. Gražiausio nerinkome. Rasa pasidžiaugė – visi gražūs. Išmokti marginti gali kiekvienas – tai savęs realizavimas. Patarė marginti kiaušinius su šeimos nariais: dukromis, sūnumis, anūkais. Tai padeda šeimos santykiams. Tokie užsiėmimai suartina šeimos narius, ir kiaušinių marginimas tampa šeimos tradicija.

Bendruomenės pirmininkė G. Kraulienė ir vyresnioji bibliotekininkė Valerija Beniušienė nuoširdžiai padėkojo R. Virkutienei už malonų bendravimą, už atsakingai ir kruopščiai paruoštą ir pravestą edukacinį užsiėmimą, už gyventojams suteiktas žinias, atskleistas paslaptis, duotus patarimus, marginant kiaušinius vašku, Alvydui Virkučiui ir Rimantui Eibučiui – už edukaciniam užsiėmimui padirbtus stovelius.

Edukacinis užsiėmimas vyko iki vėlyvo vakaro. Prie arbatos puodelio visi šnekučiavosi ir vaišinosi Danutės Dobrovolskienės iškeptu gardžiu velykiniu pyragu. Vyresnioji bibliotekininkė V. Beniušienė edukacinio užsiėmimo dalyviams padovanojo prieskoninių žolelių, pasėtų į kiaušinio lukštą.

Kaimo bendruomenės ir bibliotekos edukacinis užsiėmimas buvo skirtas Bibliotekų ir Vietos bendruomenių metams, skatinantiems bendruomeniškumą ir kūrybiškumą, paminėti.

Valerija BENIUŠIENĖ

Buknaičių filialo vyresnioji bibliotekininkė

Nuotraukos Aldonos Budžienės ir Valerijos Beniušienės

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode