Sprogimas

Netradicinės technologijų pamokos Ukrinų bibliotekoje

Kovo 16 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filiale vyko netradicinės technologijų pamokos „Idėjos šventėms. Kiaušinių marginimo būdai“. Tai viena iš projekto „Pažangių technologijų ir laisvalaikio centras“ veiklų. Projektą remia Lietuvos kultūros ministerija ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projektas „Bibliotekos pažangai 2“.

Pamokose, kurias vedė dailės ir technologijų mokytoja Inga Šilinskaitė, dalyvavo Ukrinų pagrindinės mokyklos 5–10 klasių mokiniai.

Į biblioteką mokytoja Inga atsinešė daug įvairia technika numargintų margučių ir įvairių velykinių puošybos darbelių. Mokytoja buvo paruošusi pamokų teorinę dalį pateikčių programa ir demonstravo skaidres. O vėliau mokiniai praktiškai bandė marginti ir tikrus, ir iš putplasčio padarytus kiaušinius. Išbandytos įvairios marginimo technikos: vašku, marmuravimu, markeriu, dekupažu ir kt. Kai kuriuos būdus mokytoja Inga pati pritaikė kiaušinių marginimui, pavyzdžiui, stiklo graviruoklį ar kiaušinį apklijuoti izoliacine juostele ir ją išpjausčius dažyti. Per šešias pamokas buvo išbandytos įvairios technikos: penktokai ir šeštokai bandė marginti markeriu ir marmuruoti, septintokės klijavo izoliacinę juostelę ir dažė, aštuntokės ir devintokės piešė akrilo dažais ir marmuravo, dešimtokės gamino velykinius papuošimus. Po pamokų dailės ir technologijų mokytoja Inga praktinį seminarą vedė ir suaugusiems bibliotekos lankytojams. Moterys bandė marginti vašku, marmuruoti, o įdomiausias ir daugiausia dėmesio sulaukęs būdas – graviravimas.

Šią turiningą ir įdomią dieną sužinojome apie kiaušino marginimo istoriją ir prasmę, ką simbolizuoja margučio ženklai ir spalvos. Visą dieną mokytoja Inga dalijosi savo patirtimi, praktiškai mokė ir patarinėjo marginant kiaušinius. Darbeliai buvo labai gražūs, įdomūs. Džiugu, kad vieną gražiausių pavasario švenčių – Velykas pasitiksime su nuostabiai papuoštais simboliais – margučiais.

Pasinaudodamos įranga, įsigyta iš projekto „Pažangių technologijų ir laisvalaikio centras“ lėšų, kartu su mokytoja ateityje pravesim ir kitas pamokas, nes tokia netradicinė pamoka mokiniams patiko.

Valda Muravjovienė

Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode