Sprogimas

Apie spaudos fotografijos subtilybes

Vasario 3 d. Mažeikių muziejuje įvyko susitikimas-paskaita „Socialinių grupių fotografavimas „iš vidaus“. Kaip prisijaukinti politikus, valkatas ar menininkus“. Lektorius – Šiaulių fotografijos namų vadovas profesionalus fotografas ir žurnalistas Rolandas Parafinavičius.

 

Apie svečią

Trumpai apie svečią: gimė 1964 m. Šiauliuose; reporteris – dienraščiuose „Šiaulių kraštas“, „Lietuvos žinios“, „Vakaro žinios“, „LT“, televizijoje „Litpoliinter“, savaitraštyje „Šiaurės kryptis“; 2010 m. įkūrė Šiaulių fotografijos namus (mokymai, fotostudija, parodų organizavimas, fotomeno galerija); dalyvavimas bei įvertinimai ir prestižiniai apdovanojimai daugelyje Lietuvos ir tarptautinėse fotografijų parodose; 2013 m. Lietuvos spaudos fotografijos konkurse „Auksinis kadras“ temoje „Pramogos“.

Kelionė į spaudos fotografiją

Prieš pradėdamas pokalbį apie spaudos fotografiją, R. Parafinavičius pirmiausia kvietė visus susirinkusius, o jų buvo tikrai nemažai, nebūti pasyviais klausytojais, diskutuoti, ginčytis ir prieštarauti. Profesionalo pasakojimas gerokai skyrėsi nuo paskaitos supratimo, nes tai buvo šilta, bet dalykinė kelionė į spaudos fotografiją.

Pasaulio spaudos fotografijos (World Press Photo) – 2015 konkursas įvyko jau 58-tą kartą ir 5692 autoriai iš 131 šalies pateikė 97912 nuotraukų. Skaičiai išties įspūdingi. Lietuvos konkursas gyvuoja tik 15-tus metus, o R. Parafinavičius stovėjo prie jo ištakų. Postūmį tokiam sumanymui davė tai, kad spaudos fotografija Lietuvoje visada buvo skriaudžiama. Net ir šiandien tik „Lietuvos žinios“ turi fotografijos redaktorių. Tekstas ir fotografija turi būti lygiaverčiai. Šiandien lietuviškos spaudos fotografijų konkursas jau tapo prestižiniu ir yra labai aukšto lygio. Jeigu latviai turi tik 3 temas (kategorijas), tai lietuviai žymiai daugiau. Autoriai nuotraukas konkursui teikia pagal šias temas: „Naujienos“, „Gyvenimas“, „Portretas“, „Europos metai“, „Kultūra“, „Diplomatija“, „Pramogos“, „Kariuomenė“, „Sportas“, „Gamta ir jos apsauga“, „Spindesys“ ir „Fotopasakojimas / Reportažas“.

Prisijaukinimo menas

Lektorius, pasiremdamas sava patirtimi ir turima medžiaga, labai vaizdžiai papasakojo, jog, jei yra labai didelis noras, tada atsiranda tikimybė, o vėliau ir galimybė, kad jūs pakliūsite į tam tikrą situaciją, kuri padės keliauti tolyn ir gilyn į norimą uždarą socialinį ratą ir „iš vidaus“ realizuoti savus sumanymus. Ir nesvarbu, ar tai bus žemiausiai smukusio sluoksnio žmonės, ar politikai, ar menininkai, ar net prezidento aplinka.

Spaudos fotografija apima labai daug įvairių specifinių dalykų, turi savus reikalavimus ir teisinį mechanizmą.

Kaip atrodo spaudos fotografija iš arti, dar galima pamatyti Mažeikių muziejuje iki vasario 13 d. vykstančioje parodoje „Lietuvos spaudos fotografija – 2015“.

Analizuojant pasaulines tendencijas, matyti, jog žurnalistikos ir fotožurnalistikos poreikis nemažėja, todėl susitikimas su svečiu iš Šiaulių buvo tikrai vertingas.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode